Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Guldmedaljerad krögare med spring i benen

Jan Boris-Möller, tv-kocken och krögaren från Lund, ska fylla 50 år. Tv var det ett tag sedan han gjorde men matlagning är fortfarande i högsta grad levebröd ännu.

Såväl de 20 som de 30 och 40 firades med jättekalas. Ett intet dock mot den megafest som firandet av de 50 kommer att bjuda på:

— Jag och minst 55 000 till ska springa London Maraton som i år inträffar på min 50-årsdag. Det ska bli jättekul, säger startnummer 55 190 förväntansfullt.

Någon åldersnoja är det inte tal om, försäkrar den blivande 50-åringen. Tvärtom. Att avståndet krymper till den dag då han kan vakna om morgonen med vetskapen om att han inte behöva göra någonting eftersom den inbesparade pensionsslanten ändå kommer, är enbart positivt.

— Fast det är förstås 15 år dit, påpekar Jan Boris-Möller.
Karriären som tv-kock inleddes på 80-talet i "Sköna söndag". Fortsatte på 90-talet med bland annat "Här är ditt kylskåp" där han trollade med rester han hittade i kändisars kylskåp. Nu var det dock ett tag sedan Jan Boris-Möller rörde i tv-grytorna vilket har sina krassa ekonomiska skäl:

— Det finns ju hur många krögare som helst som ställer upp gratis och lagar mat i tv. Jag måste ta betalt för det jag gör.
Matlagning utgör dock fortfarande en stor del av den inte till kock, men väl till elektronikingenjör, utbildade Jan Boris-Möllers yrkesverksamma liv. Sedan åtskilliga år far han land och rike runt och hävdar att tillagning av mat inte handlar om konst i första hand utan om vetenskap — kemi och fysik. Ett exempel:

— De flesta lagar mat med klockan. Steker köttet två, tre minuter på varje sida, och så vidare. Men det som styr det hela är ju temperaturen. Att ha en bra digitaltermometer är betydligt viktigare än en klocka.
När Jan Boris-Möller förde fram denna tes för 19 år sedan var det ingen som lyssnade. I dag är det annorlunda.

— Numera äger ingen kocktävling rum utan att deltagarna har minst två termometrar var — en som kollar allt på spisen och en som kontrollerar ugnen.

Bland hans kursdeltagare finns ofta läkare och tandläkare. Men största intresset finns i dag hos lärarna på landets kockskolor.

— Det intresset var lika med noll när jag startade. "Ta aldrig hit honom mer", lät det då när jag höll föredrag om matlagningsmetodik. Det var för nytt för dem.
Det blev även för mycket för somliga när Jan Boris-Möller, som saknar formell kockutbildning, 1993 tilldelades Gastronomiska Akademiens guldmedalj.

— Det blev ett fruktansvärt liv och massor av kända krögare hotade med att lämna tillbaka sina medaljer.

Det har dock vänt ordentligt på den fronten.

— I dag är det få kocklärare eller krögare som ifrågasätter mina teorier. I stället vill man veta mer och det tycker jag är roligt.
En av de många heliga kor som Jan Boris-Möller annars gärna och lustfyllt slaktar är en av svenska folkets käraste sysselsättningar — grillning.

— Folk får gärna grilla. Men man ska vara klar över att grillning är världens sämsta tillagningssätt eftersom det nästan är omöjligt att reglera värmen och veta när köttbiten nått rätt temperatur.

Helt förmena oss grillnöjet vill han dock inte.

— Använd klotgrillen som en rök i stället. Sätt igång grillen och lägg på lite våta bokspån. Stek eller koka under tiden köttstycket under kontrollerade former i köket. Precis innan serveringen lägger man det på klotgrillen och stänger locket ett par minuter. Sedan är det bara att servera en saftig och perfekt genomstekt köttbit med en lätt, härlig röksmak.
Jan Boris-Möller betonar att han inte bygger hela sitt liv på att alla ska göra som han säger.

— Jag vill bara bli av med avarterna och den förändringen sker hela tiden. Nuförtiden hör man ju ingen sitta i tv och säga bryn köttbiten runt om så stänger du porerna. TT Spektra

GRATTIS Jan Boris-Möller

Aktuell: Fyller 50 år den 22 april.

Sysselsättning: Före detta tv-kock, matingenjör, cateringkrögare.

Familj: Fru Christin, dottern Emma.

Bor: I Lund.

Ambition: Att leva livet.
Gå till toppen