Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sara Lisa von Linné och hennes liv

Carl von Linné var gift med Sara Lisa Moraea från Falun. De fick sju barn. Men vem var Sara Lisa? Tomas Tullberg, själv Linnéättling, har forskat – och kan ge svar.

Sara Lisa von Linné (1716-1806).Bild: Brudporträtt, målat av Johan Henrik Scheffel hösten 1739
Att det är 300 år sedan vetenskapsmannen Carl von Linné föddes har nog ingen kunnat undgå.
Men hur många har hört talas om hans fru Sara Lisa von Linné?
Det var hon som skötte ”markservicen”, den som såg till att allt fungerade när Carl von Linné bjöd in sina vänner och studenter.
Ja, vem var hon?
Den som vet mest om Sara Lisa von Linné är Tomas Tullberg (f. 1955). Han har gett ut boken ”Sara Lisa von Linné – en biografisk studie” och här berättar han om hennes liv och levnadsvillkor.
– Jag finkammade material bland ättlingarna, undersökte om det fanns några spår kvar. Jag hittade en del brev och dagböcker. Och har försökt göra en så komplett bild av henne som möjligt, säger Tomas Tullberg.
Han är själv Linnéättling och härstammar från Carl von Linnés yngsta dotter Sophia (1757-1830).
Tomas Tullberg är fil. mag. i historia och arbetar inom en kommunikationsbyrå i Stockholm.
Några uppgifter om Sara Lisa, Carl von Linnés fru:
Hon föddes som Sara Elisabeth Moraea den 26/4 1716 på bergsmansgården Sveden, Falun. Fadern Johannes Moraeus (1672-1742) var stadsläkare och på sin tid en av Dalarnas rikaste män. Modern Elisabeth Hansdotter (1691-1769) var också av en förmögen släkt. Sara Lisa hade sex syskon.
Johannes Moraeus (1672-1742), far till Sara Lisa von Linné.Bild: Oljemålning tillskriven Johan Henrik Scheffel
Sara Lisas farfar Johan Moraeus (d. 1678) var kronobefallningsman i Säters län och tog, liksom flera av hans syskon, efternamnet Moraeus efter Mora socken.
Sara Lisas farmor Barbro Swedberg (d. 1706) var syster till ärkebiskopen i Skara, Jesper Swedberg (1653-1735).
Sara Lisas farfars far Petrus Jonae Helsingius (1592-1663) var kyrkoherde, först i Mora och sedan i Falun. Farfars mor hette Catharina Henricsdotter Svedviensis (1605-1678).
Sara Lisas farmors far Daniel Isaksson (1610-1680) var bergsman på gården Sveden, Falun. Daniels hustru hette Anna Bullernaesia.
Sara Lisas morfar Hans Israelsson (1655-1732) var bergsrådman på Korsnäs och gift med Sara Danielsdotter (1668-1742). Enligt en dagboksanteckning från 1734 om Hans Israelsson var han ”den rikaste i sin tid”. Han härstammade från släkterna Stierna och Svinhufvud.
Så Sara Lisa Moraea hade med andra ord en trygg ekonomisk uppväxt och kunde umgås med en rad bildade släktingar.
I de forskningar Tomas Tullberg gjort framgår att Sara Lisa von Linné var en mycket duglig och barsk husmor, men hon uppskattade även kortspel och balerna på slottet i Uppsala.
– Hon kunde skilja på vardag och fest, säger Tomas Tullberg.
Och det var inte Sara Lisa von Linnés fel att samlingarna, främst hans herbarium, såldes till Linnean Society of London. Tomas Tullberg säger:
– Hon hade ingen skuld i det. Hon följde ju bara Carl von Linnés instruktioner i testamentet att sälja dem till högstbjudande. Dessutom gavs tillfälle för svenskar att köpa samlingarna, men detta utnyttjades inte.
Sara Lisa avled i Uppsala den 20/4 1806.
Nu siktar Tomas Tullberg in sig på en bok om Carl von Linnés son Carl von Linné d. y. (1741-1783).
– Det finns en del korrespondens bevarad med Abraham Bäck (1713-1795). Och det är dags att skapa en ny bild av Carl von Linnés son, säger Tomas Tullberg.
Fakta

Boken ”Sara Lisa von Linné

Boken ”Sara Lisa von Linné – en biografisk studie” (68 sidor) är ett särtryck ur Svenska Linnésällskapets årsskrift 2006. Den är författad av Tomas Tullberg, som är fil. mag. i historia. Boken bygger på omfattande källforskning.• Svenska Linnésällskapet stiftades den 23 maj 1917 och dess årsskrift utkom första gången 1918.

Gå till toppen