Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jordsanering flyttas till Holland

Den förorenade jorden från BT Kemi-området ska inte renas i Danmark. Danska miljökrav gör att behandlingen flyttas till Holland i stället.

Reningen av jorden från det gamla BT Kemi-området i Teckomatorp skulle egentligen genomföras i Danmark. Men de reningskrav som Svalövs kommun och Naturvårdsverket ställer, är inte lika höga som den danska miljömyndighetens krav. Därför har Skanska, som har hand om saneringen, i samråd med RGS 90 — företaget som äger reningsanläggningen i Danmark — föreslagit att man flyttar reningsprocessen till Rotterdam i Holland. Styrelsen för BT Kemi-projektet har inget val annat än att säga ja tack.

— För vår del innebär det ingen förändring. Det ska inte kosta mer, varken i pengar eller tid, säger Lars Bevmo som är projektledare.

Sammanlagt 45 000 ton jord ska grävas bort från Teckomatorp. I stället för att köras med lastbil de 22 milen till Stigsnäs, hamnar jorden, med det nya alternativet, först och främst i Landskrona. Där, på LSR:s anläggning som nyligen fått tillstånd för hantering av förorenade jordmassor, ska jorden mellanlagras för att så småningom lastas om på en pråm som skeppar det hela vidare till Holland. Deep Greens anläggning i Rotterdam ligger i stort sett vid kajen.

— Detta är på alla sätt ett bättre alternativ. Vi får kortare och flexiblare transporter. Det blir färre lastbilar men de kan köra fler vändor per dag. Hypotetiskt sett kan detta göra processen snabbare, men det är inget vi har räknat med eller kan garantera, säger Joakim Gustafsson vid Skanska.

Jan-Erik Lindström, vd på RGS 90 Sverige, räknar med ungefär en pråmlast varannan vecka. Att mellanlagra upp till cirka 5 000 ton jord i Landskrona är inget problem. Där är gott om plats. Jorden ska tippas av från de slutna containrar den transporteras i från Teckomatorp.

— Rent praktiskt kan man inte göra på något annat sätt, det skulle bli oerhört många containrar i rullning annars. Jorden kommer att täckas över och vi tillämpar samma försiktighetsprincip där som i Teckomatorp. Lukten kan märkas, men vara hanterbar, kommenterar Lindström.

Varken RGS 90 eller Skanska räknar med någon direkt miljövinst med det nya alternativet. Visserligen ersätts många lastbilsmil med sjötransport, men å andra sidan hanteras jorden i en extra omlastning.

Reningsmetoden i Holland är densamma, det vill säga man tar kål på gifterna med hjälp av värme.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen