Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Poetry slam har hittat sin publik

Ordälskare från hela Sverige har intagit Dunkers kulturhus de senaste dagarna. I dag avslutas SM i Poetry Slam med stor final. Men arrangörerna kan redan pusta ut. Intresset har varit betydligt större än väntat.

Ragnhild Blomdahl från Sollentuna testade att teckna poesi som serier. Hon deltar inte själv i slammandet, utan är i Helsingborg som supporter till "sitt" lag. "Det är jättespännande att se så olika stilar och typer. Det är nästan lite som stand up comediBild: KALLE LIND
Den som gillar bokstäver, ord och texter ska definitivt besöka Dunkers kulturhus just nu. SM i poetry slam har efter ett hundratal kvaltävlingar runt om i landet nått sin slutfas. I kväll avgörs tävlingen.

Runt om i kulturhuset syns tydliga tecken på att kreativiteten sprudlar. Eleverna från Skurups folkhögskolas skrivarlinje ska precis högläsa ur sin antologi, i teaterstudions chill out zone laddar några tjejer inför kvällens dust och på andra våningen håller serietecknaren Stina Hjelm kurs i att teckna poesi som serier. Projektledaren Albin Balthasar är nöjd.

— Det går jättebra. Vi har riktigt bra med publik. Folk är hänförda över lokalerna. Poetry slam brukar annars vara en underjordisk rörelse som håller till i fritidsgårdar eller i slitna källare, säger han.

Albin Balthasar är en av två festivalgeneraler som jobbat med poetry slam-dagarna sedan i juli i fjor. Tillsammans med Marie Pettersson har han planerat, skramlat ihop pengar och knutit kontakter med de övriga städerna som är med i mästerskapet.

— I år är det 20 orter som är med. Det har aldrig varit så många förut. Poetry slam är en rörelse som växer.
Han kommer nyss från en konferens där deltagarna diskuterat poetry slam-rörelsens framtid. Den är ljus. Men när kvaltävlingarna pågick i Nordvästskåne tidigare i vår såg det inte lika hoppfullt ut. Publiken uteblev och det gjorde arrangörerna ordentligt oroliga.

— Därför är vi extra glada för att det kommer så mycket folk nu. Det har varit i snitt hundra personer på varje tävling. Och det även om vi haft två tävlingar samtidigt, säger Albin Balthasar.

En av tävlingarna, nyinrättade slam-grenen Triathlon, vanns tidigare i veckan av helsingborgslaget S.T.I.C.S. Poetry. Deras nytänkande hiphoprytmer gick hem hos publiken.

Under lördagen bjuder poetry slam bland annat på nya SM-grenen trubadurslam där poeterna ackompanjerar sig själv på valfritt stränginstrument. Och innan de olika finalerna drar igång blir det konserter och framträdanden.

— Vi vill visa på bredden av vad scenpoesi kan vara, att man kan utveckla den åt olika håll, och att det kan inspirera andra att göra något. Det är egentligen det poetry slam handlar om.

På programmet

I dag händer bland annat:
14:00 Peepshowpoesi. Den blyge kan uppträda i ett bås med smygtitthål. Man hörs, men ingen ser.

17:00 Emil Jensen, tvåfaldige Poetry slam-mästare har smygpremiär för sin sommarshow.

19:30 Lagfinal i Poetry Slam

22:15 Individuell final i Poetry Slam. Förpoet är Saman Bakhtiari från P3-kanalen "Din Gata".
Gå till toppen