Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En annan värld fyller 30

Våren 1977 bjöds världen på en mycket annorlunda bioupplevelse, en episk film om en science fiction-värld. Biopubliken lät sig fascineras. Den 25 maj firar Star Wars-filmerna 30-årsjubileum.

Herren vare med eder, har världen hört så länge kristendomen har funnits till. 1977 fick denna fridshälsning sällskap av en ny variant. ”May the force be with you” (må styrkan vara med eder) är mottot i George Lucas' Star Wars-filmer, vars första episod hade premiär den 25 maj 1977. Där beskrivs styrkan som ”ett energifält som är skapat av alla levande varelser. Det omger oss, genomtränger oss och binder samman galaxen.”
Star Wars (Stjärnornas krig) var uppenbarligen ingen vanlig Hollywood-film. Redan i den första filmen - det skulle genom åren bli sex stycken - visade regissören och manusförfattaren George Lucas att han hade större ambitioner än att underhålla åskådarna. De skulle få uppleva en fullständigt alternativ värld, och inte av det slag Hollywood annars erbjuder: det handlade om ett alternativt universum.
George Lucas science fiction-universum är befolkat av onda och goda, människoliknande varelser och halvgudar. Påminner det om någon annan konstnär, som också ville förvandla sin genre från ytlig underhållning till ett slags mytiskt, episkt allkonstverk? Javisst: Richard Wagner. (Hans födelsedag är för övrigt på tisdag.)
Wagner fick med sina operor en anhängarskara som än idag kännetecknas av sin fenomenala kunskap och lojalitet. Dessa experter kan hans libretton utantill och reser världen runt för att höra uppföranden av hans operor, i synnerhet Nibelungenringen. Star Wars-filmerna har fått en liknande genomslag i samhället. Många av oss har inte sett filmerna, men handlingen är så bekant att filmernas figurer och händelser blivit en del av samhället. Amerikanska politiker använder regelbundet termer ur filmeposet, och under Ronald Reagan fick kampen med Sovjetunionen som bekant etiketten Star Wars. Det amerikanska postverket har låtit göra flera Star Wars-frimärken — och för första gången till och med särskilda brevlådor — med anledning av jubileet.
Nibelungenringen är ingen vanlig opera utan ett mytologiskt epos i musikalisk form. Star Wars är samma sak i filmförklädnad. (Det är ingen slump John Williams' musik i filmerna påminner om Wagners.) Liksom Wagner-älskarna engagerar sig Star Wars-fansen inte i några halvmesyrer: ”Ringen” och Star Wars är en livsstil. Varje år samlas Star Wars-fans till så kallade Star Wars Celebrations, där klär ut sig till figurer ur filmerna, återskapar olika scener och naturligtvis kollektivt ser filmerna. Förra året samlades 35 000 personer i Los Angeles, och på jubileumsfirandet, som börjar där på onsdag, väntas ännu fler deltagare.
Vad är det för mening med att tillsammans med tusentals andra klä ut sig till rymdfigurer? Det är ju bara en film. Fel! Star Wars är, liksom Nibelungenringen, en kvasireligion. När vår prosaiska tillvaro här på jorden synes otillräcklig finner många människor därför mening i att spela Darth Vader - eller försöka bekämpa honom.
För 30 år sedan fann George Lucas uppenbarligen ett vakuum i vår föreställningsvärld. Hittills har Star Wars dragit in runt 30 miljarder kronor i biljettintäkter. Det gör den till världens mest framgångsrika filmserie.

Elisabeth Braw

San francisco

ehbraw@sbcglobal.net
Gå till toppen