Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nyheter

Friskaste hundraserna listade

En sjuk hund är en dyr hund. Trots försäkring blir täta veterinärbesök kostsamt. Och sjukdomsbenägenheten ser ut att vara rasbunden. I Agrias egen statistik syns tydligt vilka hundraser man undvika - för plånbokens skull.

Vill du ha en frisk hund bör du undvika att köpa en boxer. De toppar nämligen statistiken över antalet veterinärbesök. Taxar däremot, går mer sällan till veterinären än genomsnittet. Däremot råkar de ofta ut för trafikolyckor, men dör oftast av diskbråck. Drygt 17 procent av alla taxar som gick bort under åren 1995-2002 hade diagnosen diskbråck. Det och mycket annat kan man utläsa ur den statistik som djurförsäkringsbolaget Agria under flera års tid sammanställt. Statistik är ingen lättläst prosa, och för att få ut mesta möjliga information ur sin statistik har man under flera års tid sammanställt statistiken kring de hundra vanligaste raserna så att varje ras kan jämföras mot genomsnittet. - Det här är en helt unik databas. Många av mina internationella forskarkollegor är avundsjuka, säger Brenda Bonnett, kanadensisk forskare som arbetat med sammanställningen sedan 1994. Kostsamt med veterinärbesök Även Svenska kennelklubben, SKK och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har medverkat i arbetet att sammanställa statistiken över de cirka 200 000 hundar som försäkrats i bolaget under åren 1995-2002. Cancer, epilepsi och diabetes är vanliga dödsorsaker bland våra fyrfota vänner. Men dödligheten har minskat, så pass mycket att det betraktas som statistiskt säkerställt, trots att statistiken bara spänner över en så kort tidsperiod som åtta år. - Det händer ju väldigt mycket inom veterinärvården. När jag var färdig veterinär 1987 var det ytterst ovanligt att man ens övervägde att behandla en hund med diabetes. Då valde man istället att ta bort hunden, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria. Men att gå till veterinären kostar pengar, även om hunden är försäkrad täcker försäkringen aldrig alla kostnader och har ett tak. Brenda Bonnett tror ändå inte att människor väljer hundras efter rasens sjukdomsstatistik. - Nej, det tror jag inte. Men om man väljer mellan tre olika raser kan det vara avgörande att veta att en av dem har kort livslängd, en annan ofta drabbas av hudproblem och allergier. Då kan sådan här information vara väldigt värdefull. Använda statistiken - En åttaårig bordercollie och en åttaårig irländsk varghund har helt olika förutsättningar. Biologiskt är det som att jämföra en människa i fyrtioårsåldern med en 85-åring, eftersom varghunden lever så mycket kortare, säger hon. Den sammanställda statistiken ska inte bara hjälpa rasklubbar med sina hälsoprogram, utan även vara till hjälp för veterinärer att fatta rätt beslut om fortsatt behandling. Statistiken finns dock inte tillgänglig för allmänheten, utan kommer att lämnas ut i första hand till respektive rasklubb som en hjälp för dem att avla fram friskare hundar. Anna Lefvert/TT Spektra anna.lefvert@ttspektra.se

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy