Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Friskaste hundraserna listade

En sjuk hund är en dyr hund. Trots försäkring blir täta veterinärbesök kostsamt. Och sjukdomsbenägenheten ser ut att vara rasbunden. I Agrias egen statistik syns tydligt vilka hundraser man undvika - för plånbokens skull.

Vill du ha en frisk hund bör du undvika att köpa en boxer. De toppar nämligen statistiken över antalet veterinärbesök.

Taxar däremot, går mer sällan till veterinären än genomsnittet. Däremot råkar de ofta ut för trafikolyckor, men dör oftast av diskbråck. Drygt 17 procent av alla taxar som gick bort under åren 1995-2002 hade diagnosen diskbråck.

Det och mycket annat kan man utläsa ur den statistik som djurförsäkringsbolaget Agria under flera års tid sammanställt.

Statistik är ingen lättläst prosa, och för att få ut mesta möjliga information ur sin statistik har man under flera års tid sammanställt statistiken kring de hundra vanligaste raserna så att varje ras kan jämföras mot genomsnittet.

- Det här är en helt unik databas. Många av mina internationella forskarkollegor är avundsjuka, säger Brenda Bonnett, kanadensisk forskare som arbetat med sammanställningen sedan 1994.

Kostsamt med veterinärbesök

Även Svenska kennelklubben, SKK och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har medverkat i arbetet att sammanställa statistiken över de cirka 200 000 hundar som försäkrats i bolaget under åren 1995-2002.

Cancer, epilepsi och diabetes är vanliga dödsorsaker bland våra fyrfota vänner. Men dödligheten har minskat, så pass mycket att det betraktas som statistiskt säkerställt, trots att statistiken bara spänner över en så kort tidsperiod som åtta år.

- Det händer ju väldigt mycket inom veterinärvården. När jag var färdig veterinär 1987 var det ytterst ovanligt att man ens övervägde att behandla en hund med diabetes. Då valde man istället att ta bort hunden, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria.

Men att gå till veterinären kostar pengar, även om hunden är försäkrad täcker försäkringen aldrig alla kostnader och har ett tak.

Brenda Bonnett tror ändå inte att människor väljer hundras efter rasens sjukdomsstatistik.

- Nej, det tror jag inte. Men om man väljer mellan tre olika raser kan det vara avgörande att veta att en av dem har kort livslängd, en annan ofta drabbas av hudproblem och allergier. Då kan sådan här information vara väldigt värdefull.

Använda statistiken

- En åttaårig bordercollie och en åttaårig irländsk varghund har helt olika förutsättningar. Biologiskt är det som att jämföra en människa i fyrtioårsåldern med en 85-åring, eftersom varghunden lever så mycket kortare, säger hon.

Den sammanställda statistiken ska inte bara hjälpa rasklubbar med sina hälsoprogram, utan även vara till hjälp för veterinärer att fatta rätt beslut om fortsatt behandling.

Statistiken finns dock inte tillgänglig för allmänheten, utan kommer att lämnas ut i första hand till respektive rasklubb som en hjälp för dem att avla fram friskare hundar.

Anna Lefvert/TT Spektra

anna.lefvert@ttspektra.se
Faktaruta/Störst inte alltid bäst:

Agria försäkringsbolag är det överlägset största bolaget på djurförsäkringar i Sverige med drygt 200 000 hundar försäkrade. Men det finns många andra bolag som man kan försäkra sin hund hos. Störst är inte alltid bäst, utan det gäller att jämföra de olika bolagens villkor som kan vara olika bra för olika hundraser. På Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida har man gjort en jämförelse mellan de fyra största bolagen Agria, Folksam, If och Sveland. Listan på undantag är klart längst hos Agria. Bland annat täcker deras försäkring inte behandling och vård av armbågsleds- och höftledssjukdomar som är vanligt förekommande bland de tyngre raserna. Du hittar jämförelsen på www.konsumenternasforsakringsbyra.se.
Faktaruta/De här hundarna lever längst (av våra hundra vanligaste raser):

* Bichon havanais

* Isländsk fårhund

* Norrbottenspets

* Welsh springer spaniel

* Tibetansk spaniel

* Parson russel terrier

* Border terrier

* Dvärgschnauzer

* Norsk buhund

* Tibetansk terrier

* Siberian husky
Faktaruta/Och de här har kortast livslängd:

* Irländsk varghund

* Grand Danois

* St bernhard

* Bernersennen

* Dobermann

* Leonberger

* New Foundland

* Greyhound

* Boxer

* Pyrenéerhund
Faktaruta/Tio i topp hos veterinären:

1. Boxer

2. Irländsk varghund

3. Grand danois

4. Dobermann

5. Airedale terrier

6. Bernersennen

7. Riesenschnauzer

8. Rottweiler

9. Flatcoated retriever

10. Skotsk terrier
Faktaruta/Och de friskaste raserna:

1. Norrbottenspets

2. Finsk spets

3. Bichon havanais

4. Norsk älghund

5. Jämthund

6. Smålandsstövare

7. Siberian husky

8. Schillerstövare

9. Hamiltonstövare

10. Drever
Bild 1: Grand Danois har kort livslängd och drabbas av många problem medan taxen är en seg rackare som kan hänga med i många år om ryggen håller.

Foto: Scanpix

Bild 2: "Jag tror att den här statistiken kommer att röna intresse även internationellt, eftersom den är unik i sitt slag och så omfattande", säger Brenda Bonnett, professor i epidemilogi vid universitetet i Guelph, Kanada.

Foto: Jessica Gow

Bild 3: Se upp för bilar! Taxar är klart överrepresenterade i statistiken över hundar döda i bilolyckor. Varje år dör nästan 1 500 hundar i trafiken. Var tredje tax dör i en bilolycka, eller försvinner. Taxen Nelly i sällskap med matte Helena Hellström håller sig i gröngräset.

Foto: Jessica Gow

Bild 4: Golden retriever tillhör våra mest populära hundraser i Sverige. Den vanligaste orsaken till att en golden besöker en veterinär är på grund av livmoderinflammation. Rasen löper betydligt större risk för det än genomsnittet, enligt Agrias statistik.

Foto: Jessica Gow

Bild 5: Lotta Gunnarsson är veterinär på Agria.

Foto: Jessica Gow

//bilder: 5
Gå till toppen