Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Åke Olsson avliden — en unik ledargärning

Idrotten i Helsingborg har sorg. En av stadens främsta ledare har gått bort. Efter en längre tids sjukdom har Åke Olsson i handbollsklubben OV Helsingborg avlidit vid 82 års ålder.

Åke Olsson var med och grundade handbollsklubben Vikingarna 1941, där han sedan satt i styrelsen i 62 år. Han var även en uppskattad frilansare för sporten på Helsingborgs Dagblad.Bild: ARKIV
Åke Olssons ledargärning är unik inte bara i Helsingborg utan också i idrotts-Sverige. Han var som 17-åring med och bildade Vikingarna 1941 och han satt sedan i styrelsen oavbrutet i 62 år. Det saknar förmodligen motsvarighet inom svensk elitidrott.

Tillsammans med barndomsvännen Stig Nilsson och Nils-Erik Åhman var Åke Olsson med och grundade Vikingarna mitt under brinnande krig. Tre ledare som kompletterade varandra utmärkt och som låg bakom handbollens oerhörda uppsving i Helsingborg, ett uppsving som tog ordentlig fart vid tillkomsten av Idrottens hus 1957.
Åke Olsson var en ledare av den gamla genuina stammen. Inget uppdrag var för stort, inget var för litet, Olsson kände sig hemma överallt inom handbollen. Det spelade ingen roll om det var i styrelserummet eller om det gällde att transportera bort sponsorskyltarna efter en IH-match.

Det finns förmodligen ingen syssla inom Vikingarna som var honom främmande och bland annat var han föreningens ordförande under 26 år med start 1966. Den epoken resulterade i två SM-guld, 1967 och 1981.
"SM-guldet 1967 var mitt roligaste handbollsminne, roligare än det första guldet 1961. Lokalkonkurrenten Göta hade sommaren dessförinnan värvat sönder vårt lag, men vi tog ändå SM-guld", berättar Åke i den intervju som finns på Idrottsmuseet.

Handbollens sista present till Åke Olsson kom i våras då klubben åter gick upp i elitserien. Hälsan tillät Olsson att finnas på plats vid ett tillfälle. Han upplevde återinträdet till elitserien och det gladde honom stort.
Åke Olsson kom från en framstående idrottsfamilj, men det var fotboll och inte handboll som gällde. Fadern Gunnar Olsson ("Lille-Gunnar") var med om HIF:s två första SM-guld och morbrodern Erik "Krassi" Persson var snäppet värre med de tre första. Detta på 1920- och 1930-talet.

Åke Olsson var lokförare till professionen och hann förutom jobbet och handbollen också med om att vara en uppskattad frilansare på HD-sporten under cirka 20 år där han bland annat ansvarade för tipsservicen.

Närmast anhöriga är hustrun Gunnel och dottern Annika Blum med familj.
Gå till toppen