Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En fantastisk resa på elitnivå

Ingen åldersnoja i sikte. Men att fylla jämt känns alltid lite speciellt. — Man får sig en tankeställare. Frågar sig vart man är på väg och hur livet kan tänkas se ut om tio år, säger den blivande 40-åringen Patrik Bodén, före detta elitspjutkastaren.

Födelsedagen firar Patrik Bodén med en resa till Cypern.

— Det ska bli kul att åka på charterresa, tycker han.

Som synnerligen aktiv medlem av det svenska friidrottslandslaget blev det annars en hel del gruppresande runt klotet under de tolv år han tillhörde världseliten i spjutkastning. Efter bland annat ett världsrekord, ett EM-brons, sju SM-guld, tre finalplatser i VM, två OS-deltagande men också 15 operationer var det dock färdigkastat 2001.

— Som en sista åtgärd efter OS i Sydney opererade jag min trasiga axel i januari 2001 och försökte komma igen men märkte ganska snart att det inte funkade och tog då beslutet att lägga av.

— Fast hade jag varit fräsch i axeln tror jag att jag haft stora möjligheter att hålla på än i dag, tillägger Patrik Bodén.
Värmlänning är han sedan födseln, den numera i Karlstad bosatte Torsby-sonen. Tidiga spjutframgångar under ungdomsåren resulterade i ett idrottsstipendium till University of Texas i Austin, USA. Under två år var det flyt såväl i ingenjörsstudierna som i idrottsträningen när Patrick Bodén våren 1990 med två veckors mellanrum drabbades av såväl den största lyckan som olyckan i sitt dittills 22-åriga liv.
Det var den 24 mars han hivade iväg spjutet 89,10 meter och därmed slog tjecken Jan Zeleznys världsrekord från 1987 på 87, 66 m .

— Jag var kung i 100 dagar. Sedan tog britten Steve Blackley världsrekordet ifrån mig genom att kasta 89,58, skrattar Patrik.

Riktigt glad fick han dock bara vara i 14 dagar innan han på träning ådrog sig den axelskada som blev upphovet till att idrottskarriären inte utvecklades som den annars skulle kunna ha gjort.
Med facit i hand borde han kanske ha lagt av. Fast då var det inget alternativ, menar han.

— Det trista var dock att jag aldrig fick riktigt samma chans en gång till för sedan kom mycket följdskador. Men jag fick i alla fall känna på livet som elitidrottare och det har varit en fantastisk resa.

Han har heller aldrig ångrat att han satsade så hårt som han gjorde. För trots att han slet av hälsenan inför OS 1996, tävlade med ett brutet ben i vänsterfoten under två säsonger och genomgick fem knäoperationer, var det Patrik Bodén som var Spjutkastaren i svensk friidrott åren 1995-2001.
Inte heller senare har någon i eliten nått upp till hans nivå förrän 24-årige Blekinge-grabben Magnus Arvidsson i våras skrällde till med ett kast på 85,75 m.

— Magnus har verkligen fått en härlig utveckling. Det är nog bara en tidsfråga tills han slår mitt rekord, tror den gamle mästaren vars 89,10 från 1990 också gällt som svenskt rekord.

Även om det var färdigkastat 2001 var det inte färdiglevt. Året därpå gifte sig Patrik och sambon Anette och köpte hus i Karlstad där han i dag jobbar som inköpare på Kaffehuset.
På fritiden har han bland annat varit rådgivare och inspiratör på friidrottsgymnasiet och gått en grundkurs som fotbollstränare. För närvarande är Patrik Bodén dock inte engagerad i vare sig det ena eller andra. Fast sonen Ludvig har förstås ett spjut hemma i garaget.

— Det fick han av mig som tvååring, skrattar pappa. Och han har testat. Men just nu är det bara handboll som gäller.

Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Patrik Bodén

Aktuell: Fyller 40 år den 30 juni.

Yrke: Före detta elitspjutkastare, inköpare.

Familj: Fru Anette, sönerna Ludvig, 9, Vilgot, 2.

Bor: i Karlstad.

Ska göra: Cypernsemester.
Gå till toppen