Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

I dag är stan säker

Vi läser om det varje dag. Om misshandel, rån och olaga hot. För den som är oroligt lagd kan det i bland kännas närapå livsfarligt att gå utanför dörren. Så vad gör man? Ett förslag är att gå ut på onsdagar — veckans lugnaste dag.

Onsdag är veckans lugnaste kväll enligt polisens statistik. På Gröningens trädäck sitter Almir Sadiki, Yousef Sadik och Parinya Saipanya.Bild: JOHAN PERSSON
Det går att se en klar tendens i hur våldsbrott som drabbar privatpersoner följer veckans dagar. HD har granskat polisens statistik som visar att onsdagen är den lugnaste dagen, i alla fall när det gäller ofredande, olaga hot, misshandel och rån.

— Vi ser hur det ökar sakta på torsdagen, blir mer på fredagen och lördagen innan det nått sin topp på söndagsmorgonen vid femtiden, säger Göran Hassel, polisinspektör och brottsförebyggande metodutvecklare.

Det är ingen överraskning att brotten är som vanligast under sena fredags- och lördagskvällar. Då rör sig mycket folk på stan och känslorna flödar i paritet med alkoholen. Det sker över dubbelt så många brott en genomsnittlig fredag jämfört med en onsdag. En fredag kommer det i snitt in 5,7 anmälningar om misshandel, 0,7 rån, 1,9 olaga hot och 1,5 ofredanden. Att jämföra med den genomsnittliga onsdagens 2,0 misshandel, 0,3 rån, 1,4 olaga hot och 1,0 ofredanden. Den veckodag som är nästan lika lugn som onsdagen är söndagen.

— Även banditer festar på lördagen och vilar på söndagen, säger Göran Hassel.
Siffrorna varierar med årets säsonger. Under sommarens semestertider rör sig fler människor ute under vardagskvällar medan hösten gör att vardagarna blir lugnare. En stund i alla fall.

— När julborden börjar ser man hur det händer mer på onsdagar och torsdagar. Med lite sprit i kroppen är det lätt att man blir lite för frispråkig mot chefen, säger Göran Hassel.

Och så länge det är fotbollsäsong går det att se en ökning av anmälningar på måndags- och tisdagskvällar före och efter matchtid. Hade det inte varit för huliganbråk är det möjligt att tisdagen till och med skulle vara lugnare än onsdagen.

Genom åren har utelivet förändrats i Helsingborg, vilket också har talat till onsdagens fördel.

— Förr var onsdagen lillördag men nu har torsdagen blivit större festdag och det spelar så klart roll.
Flest anmälningar kommer från Centrum och Söder, platser med mycket folk i rörelse och med flera nöjesställen. Hamntorget är mest koncentrerat med 108 anmälningar av misshandel under ett års tid. En av förklaringarna till detta är som tidningen skrev i december att nöjesstället Tivoli ser till att anmäla allt som sker utanför deras entré.

Utöver platserna i Centrum och på Söder är Dalhem, Drottninghög och Västergård väl representerat i statistiken med i snitt 1—2 anmälningar per vecka och per område.

Så för den som vill lämna hemmets trygga vrå med så lite risk som möjligt gäller det att gå ut en onsdag och hålla sig borta från nöjeskvarteren.

— Och så hjälper det om man går ut dagtid, är över 25—30 år och kvinna. Då är risken nästan obefintlig, säger Göran Hassel.
fredrik.lassen@hd.se

042-489 91 08

Mest misshandel

Tidningen har tittat på anmälningar som kommit under ett års tid med händelser som skett i Helsingborgs tätort.

Totalt har anmälts:

1184 misshandel

610 olaga hot

430 ofredande

155 rån
Misshandel Ofredande Olaga hot Rån

Måndag 126 66 78 16

Tisdag 108 63 102 18

Onsdag 105 52 72 15

Torsdag 137 65 107 19

Fredag 298 77 96 38

Lördag 294 61 83 38

Söndag 116 46 72 11
Gå till toppen