Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

I dag är stan säker

Vi läser om det varje dag. Om misshandel, rån och olaga hot. För den som är oroligt lagd kan det i bland kännas närapå livsfarligt att gå utanför dörren. Så vad gör man? Ett förslag är att gå ut på onsdagar — veckans lugnaste dag.

Onsdag är veckans lugnaste kväll enligt polisens statistik. På Gröningens trädäck sitter Almir Sadiki, Yousef Sadik och Parinya Saipanya.Bild: JOHAN PERSSON
Det går att se en klar tendens i hur våldsbrott som drabbar privatpersoner följer veckans dagar. HD har granskat polisens statistik som visar att onsdagen är den lugnaste dagen, i alla fall när det gäller ofredande, olaga hot, misshandel och rån.

— Vi ser hur det ökar sakta på torsdagen, blir mer på fredagen och lördagen innan det nått sin topp på söndagsmorgonen vid femtiden, säger Göran Hassel, polisinspektör och brottsförebyggande metodutvecklare.

Det är ingen överraskning att brotten är som vanligast under sena fredags- och lördagskvällar. Då rör sig mycket folk på stan och känslorna flödar i paritet med alkoholen. Det sker över dubbelt så många brott en genomsnittlig fredag jämfört med en onsdag. En fredag kommer det i snitt in 5,7 anmälningar om misshandel, 0,7 rån, 1,9 olaga hot och 1,5 ofredanden. Att jämföra med den genomsnittliga onsdagens 2,0 misshandel, 0,3 rån, 1,4 olaga hot och 1,0 ofredanden. Den veckodag som är nästan lika lugn som onsdagen är söndagen.

— Även banditer festar på lördagen och vilar på söndagen, säger Göran Hassel.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen