Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingmar Bergman-priset blir kvar

Sedan 1978 har Ingmar Bergman-priset delats ut, där Bergman tillsammans med Filminstitutets verkställande direktör suttit som jury. Efter hans bortgång står klart att priset ska finnas kvar. (TT Spektra)

Sedan 1978 har Ingmar Bergman-priset delats ut, där Bergman tillsammans med Filminstitutets verkställande direktör suttit som jury. Efter hans bortgång står klart att priset ska finnas kvar.
- Filminstitutet ska självklart arbeta för att det ska vara kvar, men däremot måste vi ändra juryförfarandet. Mer än så kan vi inte komma fram till i dag, säger Jan Göransson, presschef på Filminstitutet.
Utmärkelsen är tänkt att i första hand hedra insatser som inte är aktuella när Guldbaggarna delas ut.
Personer med titlarna manusförfattare, klädskapare, sminkös och B-fotograf har belönats av Bergman genom åren, men också skådespelare som Mikael Persbrandt och Lena Olin.
- Vi är väldigt stolta över priset, att det finns och har funnits i så många år, och att det tillfallit så många bra personer i så många olika yrken, säger Jan Göransson.
Priset består av 60 000 kronor och en bronsplakett med Ingmar Bergmans ansikte i relief. (TT Spektra)
Gå till toppen