Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Georg Rydeberg den store charmören

Flera svenska kulturpersonligheter skulle i år fyllt 100 år. I en miniserie berättar vi om dessa namnkunniga personer som på olika sätt gjort sig odödliga.

Georg Rydeberg, 1907—1983.Bild: SCANPIX
Georg Rydeberg uppnådde det mesta en svensk skådespelare kan uppnå: ett överflöd av Dramatenroller och filmsuccéer. Han läste till och med "Ring, klocka, ring" på Skansen på nyår.

Men han dog i största ensamhet, förmodligen den 22 februari 1983.

Egentligen skulle Georg Rydeberg — som föddes den 21 juli 1907 — ha blivit sjökapten. Utanför fönstret i Majorna i Göteborg kunde han som liten grabb se hur fartygen lade till i Göteborgs hamn. Pappa var kapten och ingenting i världen kunde hindra den 14-årige Georg Rydeberg att mönstra på ett fartyg. Men efter en resa till Lagos i Nigeria fick han malaria, och i stället för böljan blev det skrivbordet och en tjänst som kontorist.
Bättre motivation till att bli skådespelare finns väl inte. Han ville till filmen, och 1929 kom han som 22-åring in på Dramatens scenskola. Sen var det klippt. Georg Rydeberg tillhörde teaterns värld. Det var bara en tidsfråga innan han skulle bli en stjärna.

Första filmrollen kom 1932, i "Landskamp", där han gör en mindre roll som tingsnotarie. Under 30-talet fick han mestadels spela tvivelaktiga karaktärer. Men rollerna blev större och större, och mer och mer seriösa. Det stora genombrottet kom 1941 med "Tänk, om jag gifter mig med prästen", där han spelade mot Viveca Lindfors. De två blev inte bara ett par på filmduken, deras relation var en av de mest omskrivna och omtalade kändisrelationerna på den tiden.

Den ledde dock inte till äktenskap. Georg Rydeberg gifte sig fyra gånger, men aldrig med Viveca Lindfors. Men kärleken var stark.

— Det var dumheter som gjorde att det tog slut. Jag ville visa mig kaxig och sa åt honom att välja mellan mig eller sin fru, berättade Viveca Lindfors i en intervju med Expressen 1993.
Under tiden forsade hans karriär fram. Han blev den stora charmören, den demoniske älskaren. 1957 knöts han till Dramaten i Stockholm, där han sedan spelade uppemot 50 pjäser. Parallellt spelade han in filmer. Han hade blivit det han drömde om bakom skrivbordet på kontoret i Göteborg: en stjärna.

1977 fick han hedersuppdraget att läsa "Ring, klocka, ring" på Skansen på nyårsafton.
Men det var något som inte stämde. I sina memoarer från 1970, "Ridån går alltid ner", beskriver han sin ständiga ensamhet och sitt behov av bekräftelse. När han pensionerades från Dramaten blev han allt mer ensam; utan roller fanns det nästan ingenting kvar i livet. Nådastöten kom när han bjöds in till SVT:s "Här är ditt liv" 1983. Han trodde att programmet skulle handla om honom. Men i själva verkat var han bara gäst, det var Viveca Lindfors som var stjärnan.

Kort därefter dog han i sin lägenhet i Stockholm. Det är oklart hur länge han låg död innan någon hittade honom. Kanske några dagar. Kanske så mycket som en månad.

TT Spektra
Tidigare artiklar i serien: Zarah Leander 30 juli, Gunnar Ekelöf 6 augusti, Ulla Billquist 13 augusti.
Gå till toppen