Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tid för skånska äpplen

Våra svenska äpplen är något att längta efter. Nu är det dags att frossa i färsk frukt eller baka äpplepajer och stoppa i frysen för sämre tider.

Syrliga med frisk doft och tunt skal. Att sätta tänderna i ett nyskördat äpple är äkta njutning. Äppelskörden är i full gång. I trädgårdarna ramlar äpplena från träden och vi måste sätta fantasin i rörelse för att hinna laga till all frukt som inte äts bums. Och hos odlarna är det full rulle.

På familjen Engelbrekts äppelodling i Södåkra utanför Jonstorp har man just skördat de sista äpplena av sorten Discovery.

Martin Engelbrekt står mellan raderna av äppelträd med sina mätinstrument och provar sockerhalten och hårdheten på frukten. Han bestämmer sig för att det kan vara dags för den första gallringsplockningen av Aroma på tisdag.
Hustrun Bodil Engelbrekt jobbar i paketeringshallen och sorterar äpplen tillsammans med ett helt gäng säsongsarbetare.

Om ett par tre dagar finns frukten som de hanterar ute i butikerna.

Men man lagrar också äpplen i så kallade ulo-lager (ulo står för ultra low oxygen) på gården. I lagren är det kallt och nästan syrefritt för att frukten ska sluta andas, vilket ökar hållbarheten och gör det möjligt att förvara frukt långt efter att skörden är över i slutet av oktober.

— Vi kan lagra äpplen under hela året. Men de brukar sälja slut framåt april, säger Martin Engelbrekt som gärna tar ett äpple till mellanmål.

— Jodå, då får man en rejäl sockerkick. Men de innehåller mycket nyttigt också.

—Jag tycker om att ta dem direkt från kylen så att de är riktigt kalla.

Hos familjen Engelbrekt äts det mycket äpplen. Äppeldesserter står högt i kurs. Särskilt mamma Bodils frasiga äppelkaka som innehåller citronskal i smeten.
Familjen Engelbrekt är andra generationen på äppelgården. Grundkunskaperna är ärvda från far till son. Men en fruktkonsulent från Holland håller Martin Engelbrekt uppdaterad när det gäller utvecklingen av odlingen.

Sorterna på gården är de vanliga och mest populära. Discovery är slut för i år hos familjen Engelbrekt. Aroma är på gång och ska räcka länge, först för direkt leverans till handeln och sedan i lager för kommande månader.

I år är skörden ovanligt stor i Södåkra och man plockar 15 ton om dagen.
Men för den ekonomiska föreningen Äppelriket på Österlen har det däremot varit en kämpigare vår och därmed en sämre grund för fin skörd, enligt vd:n Lars-Olof Börjesson.

— Tillgången på frukt är lite motsägelsefull. Dels är frukten här i östra Skåne tidig på grund av värmen och dels är skörden liten på grund av vårfrosten som fick knopparna att frysa sönder.

Lars-Olof Börjesson räknar med att skörden blir 25 procent mindre än vanligt. Och när det gäller vissa sorter som till exempel Aroma som börjar plockas i mitten på september kan skörden bli så mycket som 50 procent lägre på Österlen.

— Men det ser inte likadant ut över hela Skåne och i Västra delarna har äppelodlingarna frodats bättre än i de östra. Och mätningar visar att sockerhalten i frukten blir relativt hög. Dessutom får vi stora äpplen i år.

Om en vecka är Gravensteiner med sin karaktäristiska söt-syrliga smak och starka och speciella doft färdig att skördas på Österlen.

— Den är helt överlägsen om man ska använda äpple i maten eller vid bakning, säger Lars-Olof Börjesson.

Däremot kommer Alice, Katja Signe Tillisch och gul Gravensteiner att försvinna från odlingarna framöver. Istället är nya tåligare sorter på väg. Vi konsumenter vill varken ha stötta äpplen eller äpplen som får en fet hinna om det får ligga.
Äppelpaj behöver inte betyda vitt mjöl och mängder med socker. Man kan byta ut en del av vetemjölet mot havregryn eller grahamsmjöl. Ströbrödet i formen kan bytas ut mot krossade fullkornsskorpor. Håll igen på sockret och låt kakan bli lite syrlig.

Den enklaste äppelpajen är smulpajen. Extra spännande resultat får du om du blandar rivet citronskal eller kardemumma med smulorna. En annan variant är att byta ut kanelen mot ingefära och kanske lite russin och nötter.

Lämpliga sorter till bästa äppelkakan: Discovery, Signe Tillisch, Gravensteiner, James Grieve, Aroma, Ingrid Marie, Belle de Boskoop och Cox Orange.
Gå till toppen