Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

"Det hände att man bröt ihop i logen"

Några av Sveriges i dag största artister har börjat sin karriär på Wallmans. En bra skola för den hoppfulle med artistdrömmar, men den som inte orkar med det höga tempot, kanske ska fundera på om de verkligen hamnat rätt.

Shirley Clamp lämnade över mikrofonen till Sonja Aldén när hon slutade på Wallmans i Malmö.Bild: BRITT-MARI OLSSON/ARKIV
— När man står med en oxfilé i ena handen och vet att man ska vara ombytt och klar uppe på scen om tre minuter, då är gråten inte långt borta.
23 år gammal började Shirley Clamp på Wallmans salonger i Malmö. Egentligen hade hon blivit erbjuden jobb i Stockholm två år tidigare, men tackat nej eftersom hon inte vågade flytta från tryggheten i Borås. 1999 stod hon ändå där i strålkastarljuset. Livrädd.

— Kombinationen att servera 30 gäster samtidigt som du är med i alla nummer under en kväll är vidrig. En del gäster var direkt otrevliga och det hände att man bröt ihop i logen i slutet av kvällen.
I nästa sekund säger hon att Wallmans är något av det roligaste hon gjort. En proffsig uppsättning, duktiga musiker och medarbetare och en bra skola för den som vill hålla på med sång och dans.

— Wallmans var mitt första riktiga jobb som sångerska. Det var där jag förstod att det är det här jag vill hålla på med.
Attityd, vilja och lite jävlar anamma. En arbetsdag på Wallmans börjar vid femtiden. Då ska borden dukas innan det är dags att börja förbereda sig för kvällens föreställning. De första gästerna kommer vid sju, klockan tre lämnar de sista restaurangen.

— När folk frågade mig vad jag gjorde annars, fick jag tänka efter en stund innan jag svarade "nej, det är det här jag gör". Jag hann inte med så mycket mer än att tvätta, städa och laga mat när jag var hemma.
I maj i år var hon tillbaka i Malmö där allting började. På scen framförde hon några av sina mest kända låtar, bland annat "Min kärlek" som hon kom tvåa med i Melodifestivalen 2004, slagen bara av Lena Philipsson. I servisen hade ett nytt gäng tagit över.

— Jag kommer ihåg hur det var att vara ny. Martin Stenmarck jobbade där då, honom var jag typ kär i. När jag slutade tog Sonja Aldén över. Hon hade samma mikrofon som jag, med en röd tejpbit på.
Spridda fniss hörs i bakgrunden. Åtta år senare sitter Shirley Clamp och Sonja Aldén i bilen på väg till ett soundcheck inför den gemensamma turnén i Umeå.
Några andra kända namn från Wallmans:

Linda Bengtzing

Martin Stenmarck

Micke Grahn

Sonja Aldén

Lina Hedlund

Micke Svahn

Tess Merkel

Andreas Lundstedt

Jenny "Velvet" Pettersson

Mikael Gordon-Solfors

Fredrik Swahn

Några andra kända namn från Wallmans

Linda Bengtzing—sångerska och programledare

Martin Stenmarck—artist

Micke Grahn—artist, Fame Factory-rektor

Sonja Aldén—sångerska och låtskrivare

Lina Hedlund—sångerska

Micke Svahn—musiker och kompositör

Tess Merkel—sångerska, Alcazar-medlem

Andreas Lundstedt—sångare, koreograf

Jenny "Velvet" Pettersson—sångerska

Mikael Gordon-Solfors—producent, Fame Factory-domare

Fredrik Swahn—artist och programledare
Gå till toppen