Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pjäs om Hitler engagerar ungdomarna

"Hitlers barndom" heter Niklas Rådströms pjäs som nu sätts upp av Öresundsteatern på Landskrona teater med premiär på lördag. En teaterstycke som engagerar inte minst nior och gymnasister.

Den relativt färska Öresundsteatern har klivit in i ett intressant teaterprojekt i Landskrona. Med visst understöd från kommunen och Region Skåne sätter man upp Niklas Rådström "Hitlers barndom" som gavs första gången 1984 på unga Klara i Stockholm.

— Förutom nio offentliga föreställningar kommer vi att ge ytterligare 14 föreställningar kommunens niondeklassare och gymnasieförbundets elever, säger Anders Kungsman som är en av grundarna av Öresundsteatern.
Kopplat till elevernas teaterbesök är också ett omfattande värdegrundsarbete som redan dragit i gång.

— Eleverna har fått göra ett besök på Landskrona teater där vi överrumplade dem med ett bryskt mottagande. Vi selekterade kvinnor och män direkt. De fick inte sitta var de ville i salongen utan vi styrde upp det hela.
Efter att ha visat en del stycken ur pjäsen så fick elever kliva upp bakom scenen in i ett mörkt rum där det visades ett bildspel om hur den verkliga selekteringen gick till under Hitlers dagar.

— Eleverna ska sedan se hela pjäsen och efter det ska de komma på ett seminarium och utvärdera, säger Anders Kungsman.
"Hitlers barndom" handlar om tiden fram till Adolf Hitlers 11-årsdag. Hans roll spelas av Per Ullberg medan Anders Kungsman gör fadern Alois Hitler. modern, den förföriskt vackra Hanna Svensson, gestaltar Hitlers mamma Klara men även mostern Johanna.

— Pjäsen vill visa att även Hitler haft en barndom. Sedan är frågan om ett barn föds ont eller denna ondska utvecklas ur något annat, säger regissören Sven S Holm.
Trots det historiska perspektivet är "Hitlers barndom" kanske aktuella än någonsin ställt i den politiska utvecklingen i världen och till en del i samhällets utveckling.

Premiären sker på lördag på Landskrona teater och förutom de tre skådespelarna finns Johan Olsson på dragspel och Filip Runesson på violin. Musiken har man komponerat speciellt för pjäsen.
Gå till toppen