Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så mycket får du försvara dig

Var går egentligen gränsen för hur mycket man får ge igen när man blir attackerad? Kax har träffat en åklagare och rett ut begreppet nödvärn.

Åklagaren Anders Månsson har koll på hur man får försvara sig.Bild: SIMON PRESTON
De flesta som är ute på kvällar och helger har någon gång känt sig hotade. Och så finns det en skara människor som inte bara bli hotade utan verkligen blir utsatta för våldsbrott.

Vad får man då egentligen göra för att försvara sig om man bli attackerad på något sätt? Kax har träffat kammaråklagaren Anders Månsson för att utreda begreppet nödvärn och hur man får bruka det.
Nödvärn betyder att du utför en brottslig handling för att skydda någon eller något. Att "handla i nödvärn" anses inte vara ett brott vilket betyder att du inte kan bli straffad.

Du kan använda dig av nödvärn när du till exempel bli misshandlad, blir utsatt för ett våldtäktsförsök eller för att hindra någon att ta sig in i ditt hus. Men du får ALDRIG använda "mer våld än vad nöden kräver".
- Det spelar ingen roll vad för sorts våldsbrott du blir utsatt för, du får göra vad du kan för att ta dig fri, berättar Anders Månsson.

- Om du är på väg hem från krogen på natten och någon kommer fram och börjar bråka och bete sig hotfullt, försök bara att ta dig därifrån för om det är du som slår första slaget eller sparkar första sparken är det du som kan åka på misshandel - trots att du hävdar att du bara försvarade dig, fortsätter han.
För rätt att utöva nödvärn krävs också att man tar hänsyn till hur själva angreppet går till. Att lyfta handen och tydligt rikta ett slag mot en annan är tillräckligt för att man ska få slå tillbaka. Men det är mycket värre och ger ännu större utrymme att agera om det är en kniv i den lyfta handen.
Dessutom måste man se till helheten. Finns det något annat man kan göra - tillkalla hjälp eller att skydda sig på annat sätt än att använda våld?

- Det nödvärnsvåld du och jag har rätt till får inte vara uppenbart oförsvarligt.
Att det är i kön på krogen eller på ett inneställe som de flesta bråk startar är ingen hemlighet.

- Om någon spottar dig i ansiktet, vad gör du då? Jo, det är ju inget våldsbrott så du får inte lov att gå till attack. Att spotta tillbaka är inte heller så smart, om du låter bli kan du anmäla honom eller henne för ofredande. Vad du däremot får göra är att putta bort personen så att du kan ta dig därifrån, men inte hårdare än vad det behövs.
"Nödvärn ska aldrig användas som en ursäkt för att slå någon!"
- Det kan också vara så att någon riktar en spark mot dig, då får du lov att parera. Om personen fortsätter sparka mot dig får du lov att kontra, slå eller sparka tillbaka. Om den person du försvarar dig emot blir skadad kan inte han eller hon göra en motanmälan.
En annan vanlig händelse är att "Kalle" hamnar i bråk med "Gustav". Kalle börjar slå Gustav som slår tillbaka så att Kalle bli skadad. Kalles kompisar som står en bit bort ingriper för att försvara Kalle. Då kan både de och Kalle dömas, men inte Gustav.
Men om det är så att två fulla kompisar hamnar i slagsmål med varandra kan ingen av dem hävda att de handlade i nödvärn utan det hamnar under rubriken "samtycke".
Hur blir det då om någon som är beväpnad, med till exempel en kniv, och hotar med den? Får jag då använda min egen kniv till försvar? Enligt Anders finns det inget direkt entydigt svar på den frågan.

- Du har rätt att använda våld för att avvärja våld.

Även om man skulle gå fri för att ha använt kniv för att freda sig kan man dock få med rättsväsendet att göra på grund av knivlagen som ju förbjuder oss att bära kniv i de flesta sammanhang.
Våldtäkter och våldtäktsförsök är ju ganska vanliga våldsbrott det med och även här får du göra allt du kan för att ta dig där ifrån.

- Om du är på till exempel en campingplats och är på väg att utsättas för ett våldtäktsförsök kan du till exempel fly in i en bil och även om du är onykter kan du köra iväg - men det funkar bara om du verkligen kan bevisa att du har blivit utsatt. "Du måste kunna göra det sannolikt för åklagaren".
Att den som tränar kampsport inte skulle få använda sig av det stämmer inte.

- Det är klart att man får anväda sig av det när du försvarar dig. Den som är tränad förstår ju bättre hur mycket man kan och får använda sig av. Och han eller hon kan förmodligen hantera situationen bättre än en som inte tränar kampsport.
Är det så att någon eller båda parterna är berusade blir de sällan trodda.

Anders Månsson anser att den enskilt största anledningen till våldsbrott är berusning.
Enligt Anders Månsson finns det fyra faktorer som gör att risken ökar markant för att antingen själv bli utsatt för våld eller att själv bli våldsam.
1. Att man är ung, 15-21 år

2. Att man är påverkad av alkohol

3. Att man befinner sig vid ett uteställe

4. Att klockan är 23-05
- Vi betalar ett mycket högt pris för rätten att berusa oss, tycker Anders.

Mer våld ok ibland

Man kan åberopa nödvärnsexcess om man har använt mer våld än nöden krävde vid självförsvar.

Detta får man dock bara göra om "(...) omständigheterna var sådana att han svårligen kunde besinna sig." enligt lagen.
Gå till toppen