Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

När ska Schelin hitta sin plats?

I landslaget har Lotta Schelin flyttats ut till kanten. Rätt eller fel? Hennes klubbtränare Martin Pringle har sin åsikt klar: - Jag skulle aldrig använda henne där, säger han till TT om Thomas Dennerbys taktik.

Kommer Lotta Schelin verkligen bäst till sin rätt på kanten?Bild: SCANPIX
Fotboll. Framgångarna har kommit på rad de senaste åren och fotbolls-VM var tänkt att bli Lotta Schelins internationella genombrott.

Det är bara ett problem. Det finns inte så många chanser kvar. På fredag spelar Sverige mot USA. Sedan väntar Nordkorea i gruppspelets sista match på tisdag.

Och efter poängförlusten i premiären mot Nigeria blir pressen ännu större på Sverige mot USA, särskilt som Nordkorea imponerade i 2–2-matchen mot just USA.
För svensk del finns en rad frågetecken. Ett av de största är hur man får igång Lotta Schelins målskytte och hur hon ska bli mer delaktig i spelet? Av 31 landslagsmål i år har anfallsstjärnan stått för två. I allsvenskan har hon vräkt in 22 mål och leder skytteligan.

– Det är klart jag gör mycket mål och vill vara där framme. Men Hanna Ljungberg och Victoria Svensson är ju jävligt duktiga framför mål, säger Schelin.

I förbundskaptenen Thomas Dennerbys 4-3-3-uppställning hamnar Hanna Ljungberg i mitten, Svensson strax bakom i en offensiv mittfältsroll och kvar för Lotta Schelin blir en kantroll. För hennes del är det helt annorlunda mot i klubblaget Göteborg där tränaren Martin Pringle låter henne spela centralt.

Pringle, som under VM jobbar som expert i tv, är noga med att poängtera att det är Thomas Dennerbys val – men är också uppriktig med vad han tycker om Schelins främsta kvaliteter:

– Lotta Schelin ska ha mycket boll och det får hon centralt.

– Hon är en för bra spelare för att spela därute. Hon är landslagets bästa målskytt och är den som ska göra målen, inte spela på kanten. Hon har ett större register, men kommer bort.
För Schelin är situationen extra känslig. Hon får naturligtvis väga sina ord:

– Jag kanske blir sådan att jag från kanten hellre spelar fram för att jag tänker att de ska ha bättre läge. I mitten går jag mer på avslut.

Ett alternativ inför USA-matchen hade varit att skrota 4-3-3-system och återgå till 4-4-2. Den uppställningen använde Sverige bland annat i början av året på en träningsturnering på Cypern, då Schelin gjorde ett av sina två landslagsmål i år. Problemet är då hur mittfältet ska ställas upp.

– Där har du också ett dilemma. Vi har väldigt duktiga innermittfältare och väldigt bra forwards, men inte så bra kantspelare, säger Pringle om situationen.

– Det finns ingen naturlig vänsterfot i laget.

Det mest troliga är att Dennerby ändå behåller sitt system i fredagens match i Chengdu mot USA, i alla fall till en början.

– Får Sverige igång sitt kantspel, då kan vi rentav slå USA. Annars är vi rökta, säger Pringle. TT
Gå till toppen