Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Nostalgisk kväll när Edvard Persson hedrades

Stjärnan med divalater ville och fick vara en vanlig människa i Rekekroken, där man en småregnig onsdagkväll hedrade minnet av Edvard Persson genom att avtäcka en keramik-relief.

Det var mycket nostalgi när byborna och en del tillresta hade samlats på Gustavs plats i Gamla Rekekroken. Kvällen till minne av skådespelaren och sångaren Edvard Persson, avliden för 50 år sedan, varvades med sång, tal och anekdoter.
Som en höjdpunkt presenterades ett konstverk av Höganäskeramikern Klas-Göran Klaesson, mer känd som Klase. En del blev kanske förvånade över att de inte kunde upptäcka huvudpersonen på någon av de två sidorna.

- Det var inte beställt någon staty och för mig skulle det kännas fel att försöka avbilda Edvard Persson. I stället har jag skapat ett skånskt landskap med djur och miljöer. Jag har hämtat en del inspiration härifrån, exempelvis fiskaren som är ute med sin båt, förklarade Klas-Göran Klaesson, för dagen iklädd en skjorta som tillhört Edvard Persson.

Publiken fick se bilder, lyssna på sånger och höra berättelser av trubaduren Bengt-Åke Bengtsson, som inledde kvällen. Han påstod att Edvard Persson redan på 1930-talet tjänade 75000 kronor för en filmroll men att omkostnaderna var stora liksom givmildheten.

- Det han lämnade efter sig var var huset i Rekekroken och 35000 kronor på banken, sa Bengt-Åke Bengtsson.
Gåsabo, som huset heter, köptes 1947 efter en lyckad Amerikaturné med extra bonus. Hustrun Mim bodde kvar till sin bortgång 1982 och under de senaste nio åren har byaföreningens ordförande Anneli Lind-qvist varit hyresgäst. Det är med blandade känslor som hon håller på att flytta.

- Jag minns Edvard Persson sedan unga år och har varit med i en av hans filmer. Som skådespelare ville han ha allt ljus på sig men i Rekekroken ville han vara en vanlig människa och det fick han vara, sa Anneli Lind-qvist och avslutade sitt tal med att tacka Edvard Persson för att han placerat lilla Rekekroken på kartan.

Biträdande kommunalrådet Ulf Molin (c) sammanfattade Edvard Perssons fantastiska karriär och avslöjade att ambitionerna fanns tidigt. Redan i 12-årsåldern fick föräldrarna veta att sonen ville ”sjonga”.

- Det är med glädje och stolthet som jag nu överlämnar detta keramiska konstverk på denna plats, sa Molin.
Edvard Persson-veckan, som också innehållit filmvisning på Saga i Höganäs, avslutades på fullbokade Tunneberga gästgivaregård. Där fortsatte Bengt-Åke Bengtsson att underhålla medan gästerna åt mat som älskades av den folkkäre artisten: Skånsk sillamacka på kavring, kalvstek med kokt potatis och kaffe med spettekaka.

Mats Hylén

mats.hylen@hd.se042-489 94 27
Gå till toppen