Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Undvik skador - välj rätt träningsskor

Tänker du börja motionera? Och finner dig villrådig inför den djungel av motions- och träningsskor som finns i sportbutikerna? Vi har tagit hjälp av ortopedteknikern Paul Ipsen för att hitta rätt sko till rätt aktivitet.

Att komma in i en sportbutik idag och leta efter ett par nya skor kan till och med göra en rutinerad motionär lite trött. Utbudet är enormt. Avdelningarna heter saker som fitness, running, walking, indoor och street.

Och det finns märken i överflöd. I olika färger och olika prisklasser.

Man kan till och med köpa löparskor med ett chip som man kan ansluta till sin iPod och sedan ladda upp sina tider och annan statistik.

Via iPoden kan man till och med få peptalk av löparstjärnan Paula Radcliffe.

Så frågan är förstås:

Hur ska man välja?

— Man ska tala om vad man tänker göra, ska du springa på asfalt ska du ha en speciell typ av skor, ska du spela innebandy ska du ha en helt annan sko.

Det säger Paul Ipsen. Han har under 15 års tid hjälpt motionärer och elitidrottsmän att hitta rätt skor. Och i flera fall med specialtillverkade inlägg.
Han håller med om att det kan vara svårt att hitta rätt skor i det massiva utbud som finns.

— De senaste åren har det fullständigt exploderat. Och sportskotillverkarna har verkligen utvecklat sina produkter. Det går inte att jämföra med det som fanns för bara 15 år sedan. Sen är det förstås en marknad också, det får man inte glömma. Med en mängd olika märken som alla påstår att de är bäst.

— Det är som när man ska köpa nya bildäck, ska man ha regummerade, allrounddäck eller dubbdäck?

Paul Ipsen tycker att man ska tillåta sig ett timslångt besök i sportbutiken och att man ska ta till sig av personalens kunskaper.
Oftast har yngre människor bättre koll på sportskor än äldre. Paul Ipsen ger ett klassiskt exempel på hur det kan gå till:

— Ett stort problem jag har märkt är när 45-plussarna märker att magen svält lite och ska börja röra på sig. Då plockar de fram sina gamla dojor som de använde för tio år sedan. När de dessutom vägde 20 kilo mindre. Det är då skador uppstår. Oftast med knän och fötter, säger Paul Ipsen.

De flesta tillverkare datummärker skorna, men det är inget måste.

— Skor är färskvara. De bör inte vara äldre än två år. Har de stått oanvända i flera år är de i regel helt uttorkade. Det vet folk som motionerar mycket.

— Och det är också väldigt viktigt att ha en stabil sko. Kanske även med inlägg.

En annan väsentlig detalj är att ta reda på vilken typ av fot man har. Normalt, lågt eller högt fotvalv. Det är också något som i allra högsta grad påverkar valet av sko. Generellt gäller följande; lågt fotvalv, stabila skor. Normalt fotvalv, neutrala skor. Högt fotvalv, en sko med mycket stötdämpning.

Att kolla fotvalvet kan man själv göra med ett enkelt våttest (blöt foten och gör ett avtryck på blankt papper). Eller så kan man få gjort det i sportaffären.
Vi gör ett besök i en vanlig sportbutik tillsammans med Paul Ipsen. Väggarna är fyllda med skor. Vi börjar med att titta på löparskor.

— Om man springer ett par mil i veckan kan man rent generellt säga att man hittar en bra löparsko för runt tusenlappen, säger Paul Ipsen.

Annars är han mån om att folk som tänker börja löpträna hellre tar det lugnt i början och istället skaffar ett par walkingskor.

— Nyblivna pensionärer brukar jag styra mot walkingskor. Och folk som är otränade. Det är inte bra att gå från ingen motion alls till att försöka springa flera mil i veckan. Då drar man ofelbart på sig skador.

— När det handlar om inomhusfotboll, innebandy eller handboll gäller det att skon har bra dämpning och låg profil. En vanlig löparsko ska man inte ha när man spelar till exempel innebandy. En löparsko är bara till för att springa rakt fram.
För fitnessträning är det viktigt med bra dämpning både fram och bak. Och att skon går lite högre upp på hälen för att ge bättre stabilitet. Samtidigt ska den vara lätt.

— Det är inte lätt att välja skor och jag förstår om exempelvis en barnfamilj tycker att det blir mycket pengar att lägga ut. Men det går att hitta bra och billiga skor till barnen.

Är det träningsskor man är ute efter ska man dock hoppa över den avdelning som heter street. Det är kort och gott en modesko. Något man har på fötterna när man går till skolan. Eller till och från gymmet.

Och apropå fotbeklädnad har Paul Ipsen ytterligare ett råd:

— Gå aldrig barfota hemma. Använd innesandaler. Inflammation i fotvalvsplattan (hälsporren) ökar mer och mer. Det kan man undvika genom att använda inneskor.

Paul Ipsens tre enkla råd till den som ska köpa ny sportsko

1. Skon ska vara vridstyv ("man ska inte kunna vrida den som en skurtrasa").
2. Den ska ha hälkappa.
3. Den ska böjas där foten böjer sig.
Gå till toppen