Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Broder Emmanuel avliden - Var föreståndare för klostret i Norraby

Karmelitermunken Broder Emmanuel Martens, Norraby kloster, har avlidit i en ålder av 87.

Han avlade sina klosterlöften i Belgien 1939 och prästvigdes 1946. 1967 blev han tillfrågad om att åka till Sverige och bli föreståndare i ett kloster som skulle anläggas i närheten av karmelitsystrarnas kloster i Glumslöv. Det skulle vara ett kloster på landsbygden, närmare bestämt i Norraby vid Tågarp. Där skulle man enligt Karmels anda leva ett liv i bön och tystnad.

Broder Emmanuel accepterade och vid 47 års ålder flyttade han till ett annat land som han knappast kände samtidigt som han fick lära sig ett nytt språk. Under hans tid som föreståndare blev den lilla bondgård som inköpts förvandlad till den helige Johannes av Korsets kloster. Stallet blev den helige Andes kapell, medan Norraby gamla skola blev ett litet reträtthem.

Broder Emmanuel levde ett rikt, stilla och långt liv och var en omtyckt medbroder. Han ligger nu begravd på Sireköpinge kyrkogård bland de gamla gravarna bakom kyrkan. Där har klostret fått en gravplats och han kom att bli den förste av karmelitklostrets bröder som begravdes där.
Broder Emmanuel blev 87 år.
Gå till toppen