Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oddners bilder skapades i mötet med människor

Georg Oddner, fotografen och jazzmusikern, är död. Han blev 83 år.

Georg Oddner blev 83 år. Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix
1950 sålde Georg Oddner allt han ägde och reste till New York för att bli assistent åt den amerikanske fotografen Richard Avedon. Två år senare flyttade han tillbaka till Sverige. Sedan dess har han fotograferat alla de stora. En sensuellt tillbakalutad Anita Ekberg på restaurang Kramer i Malmö. Bo Widerberg i sportbilen med havet och klipporna i bakgrunden. Dessutom Putte Wickman, Ingmar Bergman och Monica Zetterlund.

På sina resor i Sovjetunion, Kina och Japan, Sydamerika och Östeuropa mötte han flera människor som blev kända genom hans bilder.

Med Avedons bild av en balettdansös som knyter sin ena sko förstod han betydelsen av tomrum. Något som han utnyttjade i flera av sina reportage för svenska och internationella modemagasin.
Georg Oddner föddes 1923 i Stockholm. Fadern var läroverkslärare, modern var ryska därav Oddners mellannamn Mirskij. Han tog aldrig någon examen, istället började han spela trummor i Putte Wickmans sextett. När han lämnade Stockholm för USA var det bland annat trumsetet som betalade biljetten över Atlanten.

Efter flytten till Malmö 1952 öppnade han egen studio där han kombinerade mode och reportage med reklamkampanjer. Fem år senare fick han som första fotograf en egen utställning på Malmö Museer.

1958 bildade han gruppen Tio fotografer tillsammans med bland andra Sten-Didrik Bellander, Harry Dittmer och Lennart Olson.

Han började på 60-talet att arbeta med film som fotograf och konstnärlig rådgivare, bland annat tillsammans med Jan Troell.
I dag är Georg Oddner representerade på flera av Nordens större konstinstitutioner. Han har gett ut 15 böcker i eget namn, senast "Herbarium" tillsammans med Jacques Werup.

I samband med att Oddner fyllde 80 år 2004 var han aktuell med en stor utställning på Malmö Konsthall.

Den största samlingen av Oddners bilder har Malmö Museer med 675 000 negativ, varav några aldrig har visats.
Gå till toppen