Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Helena Åberg århundradets HS-are

Helena Åberg, 36 år, har vunnit många medaljer och hunnit med mycket under sina drygt 30 år som simmare.

Men lördags fick hon ett unikt pris.

När Helsingborgs Simsällskap firade sitt 100-årsjubileum delades ett enda pris ut - till århundradets HS-are.

- När vi lade ihop framgångar, lojalitet och att vara ett föredöme för andra så var valet enkelt, sade HS-ordföranden Susanne Brokop när hon avslöjade vem som skulle få priset.
Helena Åberg.Bild: ROLAND BENGTSSON
Ackompanjerad av stående ovationer från de närmare 250 personer som firade klubbens första sekel tog en överraskad Helena Åberg emot priset.

- För mig är det finaste pris jag fått. Det har alltid varit självklart för mig att simma för HS, som är klubben i mitt hjärta. Där har jag fått vara den jag är både som simmare och privatperson. När jag talade om att jag är homosexuell fick jag ett stöd av klubben som betydde jättemycket för mig och det är något jag verkligen uppskattar, säger hon.
Helena slog igenom tidigt. Redan som junior nådde hon Sverige-eliten. Första lagkappsguldet vann hon 1989 och det senaste 1998.

Under den perioden hann hon trots skador med att simma OS, VM (där hon var delaktig i ett lagkapssbrons), EM (där hon tog lagkappssilver), vann flera individuella SM-guld och simmade ihop 25 SM-guld (!) i lagkapp för klubben.

Ett bevis för hennes starka känsla för klubben.

- Jag har haft sammanlagt 19 olika lagkamrater när vi vunnit, säger Helena.

Förutom den aktiva karriären var Helena sportchef i klubben i nästan två år i slutet av 1990-talet. De senaste åren har hon blivit en framgångsrik Masterssimmare med bland annat två Europarekord i åldersgruppen 35-39 år.

Fortfarande försöker hon träna några gånger i veckan.

- Brukar simma Masters-SM på våren och kanske någon tävling till. Så blir det säkert i framtiden också, säger hon.

Klubben har haft många duktiga simmare. Men när det gällde att bli alla tiders HS-are kunde inte simmare som Louise Karlsson, Johanna Sjöberg, Suzanne Nilsson, Therese Alshammar och Emma Igelström konkurrera.
Gå till toppen