Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Med satiren som arbetsredskap

Möt Anders Wällhed, Hittarp, satirikern som i många år jobbade med Stefan&Krister och som i 27 år jobbade med göteborgaren Kent Andersson. Anders Wällhed har också varit med om att en radiostation fick stängas - då han och medförfattarna var alldelels för satiriska!

Att provocera och underhålla — det skulle bli hans grej. Inte att köra lastbil som han ville från början.

Satir har varit Anders Wällheds främsta redskap genom sin drygt trettioåriga karriär som författare och regissör. Han har retat kommunalråd och fått Göran Persson att tända till. Och som radiosatiriker fick han för första gången i historien vara med om att en radiostation fick stängas ner.
Han beskriver sig som ett "nyhetsfreak" som gillar att ha koll på sin omvärld. Inspirationen finns alltid där och sakerna att kritisera tar aldrig slut. Drivkraften är enkel:

— Man måste bli förbannad varje dag.
I tio år arbetade han med Stefan & Krister, han har gjort åtskilliga revyer och producerat tv- och radioprogram. Dessutom har Anders Wällhed skrivit 300 visor och hamnat på svensktoppen med Vikingarna och Rankarna. På hans hemsida kan man läsa flera sidor med hans meriter.

— Min polare sa åt mig att jag måste ha en hemsida. Han gjorde den åt mig. Själv blev jag rädd när jag läste om mig själv. Att jag har gjort hundra teaterföreställningar och tusen radioprogram. När gjorde jag det?
Scenen hittade han till tidigt, genom fria teatergrupper. Han kom in på Dramatiska institutets producent och regissörsutbildning 1979. Två timmars röstträning i veckan har satt sina spår. På Anders dialekt märks inte uppväxten i Blekinge. När han är i Göteborg pratar han avslappnad göteborgska.

— Och i Stockholm låter jag som en riktig stockholmskis.

Måste en skådespelare ha den förmågan?

— Inte numera, i dag är rösten inte lika viktigt. Det låter för djävligt, som de sluddrar i tv och radio. Ibland vill jag ruska om dem och säga — Artikulera!
Anders Wällhed spelade Per i tv-serien "Lära för livet" på 80-talet.

— Det var den första såpan, och jag blev igenkänd överallt. Men jag brukar säga till mina elever att allt är så flyktigt, det varar bara en liten stund.

Eleverna, går på på Kalle Flygare i Stockholm där Anders undervisar tre dagar i veckan i scenisk framställning.
Förutom nyheterna är han ingen stor mediekonsument.

— Numera är det mest skit, skräp och dumheter. Ytligheten har aldrig varit mer påtaglig. Som seriös kulturarbetare är det smärtsamt att se hur nyheterna om Burma trängs ut till notiser för att en kändis har gjort något som hamnar på förstasidorna.
Han kom in i radions värld och blev kulturansvarig på Radio Göteborg, men tyckte först det var "vansinnigt trist". Sedan började det hända saker. Anders Wällhed var med och skapade radiosatiren som växte fram på 80-talet. Och anmälningarna vällde in.

— Vi blev stämda av ett socialråd efter att vi, i en klassisk fars, spelat upp hur två kommunalråd ligger i sängen och förhandlar. Chefen där trodde att jag visste var gränserna gick. I helvete heller.

Det slutade med ett ärekränkningsmål, hela serien Kabaré Apropå, blev granskad och radiostationen fick till och med stängas ned ett tag. Man skulle "rensa upp". Anders Wällhed och Frank Gunnarsson som var producenter fick arbetsförbud och sattes i karantän i ett år.

— Peter Birro har faktiskt försvarat oss i sin serie Upp till Kamp, som precis visats på svt.
Det var genom radion han lärde känna Kent Andersson. Skådespelaren och manusförfattaren som blev Anders kompanjon på Teater Aftonstjärnan i Göteborg, bland många andra framgångsrika projekt.

— Det var ett oerhört långt teateräktenskap — 27 år. När han dog 2005 var det som om allt stannade upp.
På höstens bokmässa i Göteborg fick Anders Wällhed motta Sveriges Sjömanshus litterära stipendium för sitt författarskap. De flesta av hans böcker handlar om sjölivet, präglat av uppväxten på ön Hasslö i Karlskrona skärgård. Pappan var tung dykare och i släkten finns fiskare och skeppare.

Han har sin snipa i hamnen i Höganäs, dit han kom när han flyttade till Skåne för tjugo år sedan. Då var fisket bättre tycker han.

— Då kunde man dra upp hur mycket torsk som helst. Nu får man inte ens en fiskpinne. Det är skrämmande hur havet successivt dör.
Just nu håller han på att färdigställa en dokumentär som ska visas på SVT i jul. Den är baserad på hans senaste bok Den tidlöse sjöräddaren, en tjock signalröd bok om Sjöräddningssällskapets hundraåriga historia. Av de 16 böcker han skrivit är detta hans tredje historiska bok.

— Men jag är nog inte mer historiker än Herman Lindkvist egentligen.
Han ska i dagarna börja skriva på en föreställning (tillsammans med Mia Poppe) till Helsingborgs stadsteater, om Nils Poppe, som skulle ha fyllt 100 år.

Alltid på väg någonstans och alltid nya jobb, han är tankspridd och nycklar försvinner ibland, men det blir aldrig för mycket för Anders.

— Jag har förmågan att lätt skaka av mig saker. Jag har bett chefer att dra åt helvete. Jag tar ingen skit.
Med dina bestämda åsikter, har du tänkt på att starta en blogg?

— Jag vet inte, som satiriker hade jag nog haft svårt att slå Carl Bildt.
FAKTA:
Böcker

Stigbergs-Lasses visor, 1989.

(Anders Wällheds återkommande huvudperson Stigbergs-Lasse står som staty i Göteborg.)
Ljussättaren, 1999.

(Utspelar sig i nordvästra Skåne)
20 år under bältet — Den nakna sanningen om Stefan & Krister, 1999.
Regisserat

Videofilmen "Bakhalt" med Stefan och Krister, Buskafilm 1991.

Folklustspelet "Söderkåkar", Boulevardteatern i Stockholm 2005.

"Land du välsignade", manus och regi tillsammans med Kent Andersson, Helsingborgs Stadsteater 2004.
Övrigt

Boktornet i P1, producent och programledare, fram till 2006.

Samtliga texter till basutställningen Sjöfartsmuseet i Göteborg 1994.

Anders Wällhed

Aktuell: Mottog Sveriges Sjömanshus litterära stipendium på bokmässan i Göteborg.

Yrke: Författare och regissör.

Ålder: 59 år.

Bor: I radhus i Hittarp.

Familj: Fru, dotter och ett barnbarn.

På gång: Dokumentär på svt i jul om Sjöräddningssällskapets hundraåriga historia.
Gå till toppen