Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Yttern som skrev historia på rekordtid

För de flesta människor tar det lång tid att skriva historia. Knut Kroon gjorde det på 2 minuter och 57 sekunder.

Det fanns förstås många berömdheter under HIF:s storhetstid från den allsvenska begynnelsen och fram till början av 1940—talet. Den mest framstående var tveklöst Knut Kroon som kom till HIF 1925 från Stattena.

Ingen annan HIF:are under klubbens 100 år har inhemska meriter som kan mäta sig med den lille svarthårige vänsteryttern. Eller vad tycks:

» Kroon gjorde tre mål inom loppet av 2 minuter och 57 sekunder då IFK Eskilstuna kvaddades på Olympia den 21 oktober 1928, 13—1. Ingen har gjort ett allsvenskt hat trick snabbare och ingen kommer heller förmodligen att göra det.

» Kroon liksom Nisse Axelsson och Arne Tysken Johansson var med om HIF:s samtliga fem första seriesegrar. Den första 1929, den sista 1941.

» Kroon bokfördes för sammanlagt 141 allsvenska mål och är med den noteringen HIF:s främste allsvenske skytt genom tiderna. Inte illa av en ytter.

» Kroon svarade för sex mål i då IFK Malmö krossades med 9—1 den 14 augusti 1925. Förmodligen också ett HIF-rekord som aldrig överträffas.
Men Kroon är också historisk i ett internationellt perspektiv. Han blev Sveriges förste VM-hjälte då han i den svenska VM-premiären mot Argentina i Bologna 1934 slog in segermålet (3—2) då det återstod tio minuter.

Dagen därpå kunde han glädja sig åt beröm i Gazetta dello Sport:

"Den ende svensk som i tekniskt hänseende kunde jämföras med argentinarna var Kroon."

Källforskningen ger bland annat besked om följande:

Kroon var en mycket teknisk och lojal lagspelare.

Kroon var både framspelare och avslutare. Han och Albin Dahl var allsvenskans vassaste radarpar.

Kroons framspelningar hade millimeterprecision.

Kroon höll aldrig bollen längre än nödvändigt.

Kroon gjorde allt svårt enkelt.

Brister och svagheter?
Han var definitivt inte allsvenskans snabbaste spelare och han utmärkte sig inte i luftduellerna.

Knutte Kroon tillhörde tveklöst de allra största i sin generation och själv fick jag bevis för detta vid två olika tillfällen då jag på 1970—talet jobbade i Stockholm. Sportjournalister är som alla andra idrottsintresserade - ett pålitligt nummer i glada vänners lag är att sätta ihop en alla-tiders-lista.

Harry Lundahl och Putte Kock, själva storspelare, landslagsmän och UK-chefer, sade vid olika tillfällen så här till mig:

— Visst var Nacka Skoglund en gudabenådad spelare. Men Sveriges bäste vänsterytter genom tiderna heter Knutte Kroon.
Den kände tv-profilen Lars-Gunnar Björklund var en av få som fick en intervju med den tillbakadragne Erik Börjesson, Sveriges förste fotbollsstjärna. Börjesson nöjde sig inte med att ranka Kroon som Sveriges bäste vänsterytter utan betraktade honom också som Sveriges bäste utespelare någonsin.

Knutte Kroons skottsalvor och målorgier är förstås värda extra uppmärksamhet.

Det unika hat tricket mot IFK Eskilstuna uppmärksammades inte speciellt av HD dagen därpå - där hyllades Harry Lundahl mest för sina fyra fullträffar. 13 mål i en allsvensk match gäller för övrigt fortfarande som rekord.

En kuriositet hämtad ur HD: "Den gode helsingborgstipparen fabrikören C.O. Klintman tippade att HIF skulle hemföra segern med 9 mål mot 0, men detta tips betraktade man i alla fall inom initierade kretsar mera som ett skämt än allvar."

Vad hade förresten 13—1 gett för odds i dag?
Inte heller Kroons sex mål mot IFK Malmö 1925 uppmärksammades speciellt i HD dagen därpå. Det konstaterades dock: "Otto Petter Malm hade en stor andel, synnerligast under andra halvlek, då han offrade egna chanser för att ge Kroon tillfälle att göra mål."

Inget nytt under solen, alltså. Eller är det inte det vi får uppleva på Olympia i dag med en osjälvisk Henrik Larsson och en målhungrig Razak Omotoyossi.

Men publiken höll på Kroon. På den tiden fick den rösta fram Matchens lirare och 1 421 av de 2 868 åskådarna röstade. Hela 1 035 höll på Kroon, rekord i den då purunga allsvenskans historia.
Kroon debuterade i landslaget som 19—åring i Krakow den 1 november 1925, då Polen besegrades med 6—2. Han gjorde sin sista landskamp mot Norge sommaren 1934, en månad efter VM i Italien. Där avgjorde han mot Argentina, fick sedan uppleva förlusten i kvartsfinalen mot Tyskland på San Siro i Milano, 1—2. En skada gjorde att Sverige spelade nästan hela andra halvlek med tio man (inga byten tilläts på den tiden), vilket i praktiken var nio eftersom en svensk linkade omkring skadad.

Det föranledde Kroon följande replik:

"Det går inte att spela fotboll med tre forwards."

Den tyske lagkaptenen Szepan uttryckte sig så här:

"Kroon och målvakten Rydberg voro två fina spelare."

När gör en HIF:are härnäst sex mål i en allsvensk match? När gör en HIF:are härnäst ett hat trick på 2 minuter och 57 sekunder? När är en HIF:are härnäst med om att vinna allsvenskan fem gånger? När kommer en HIF:are härnäst upp i 141 allsvenska mål?

Förmodligen aldrig.

Knut Kroon lär få behålla sina rekord.

Fyra utmanare

Namn: Bengt Salomonsson (1935-94).

Antal A-lagsmatcher i HIF: 256 (1955-61).

Övriga klubbar: Stattena och Bjuv.

Landskamper: 3

Blev i stort sett känd för en enda sak, när han gjorde 3—1-målet mot England. Till slut vann Sverige med 3—2, och gav England dess andra förlust på Wembley.
Namn: Sven Espling (1929-).

Antal A-lagsmatcher i HIF: 469 (1949-63).

Övriga klubbar: Ett år i Ängelholm.

Landskamper: Inga.

En riktig liten slitvarg på mittfältet. I dag hade Butti, som Sven var mest känd som, liknats vid en Duracell-kanin. Det var bara att skruva upp honom i ryggen, så sprang han hur mycket och hur långt som helst.
Namn: Mikael Ragvald (1962-).

Antal A-lagsmatcher i HIF: 241 (1989-94).

Övriga klubbar: Eket, Perstorp, Markaryd och Lerberget.

Landskamper: Inga.

Han är den ende HIF-spelare som fått en egen hejarklack, Raggeline. Han var en stor publikfavorit därute på sin vänsterkant. Han kan väl knappast elegant, men en underhållare var han.
Namn: Sven-Åke Landgren (1958-).

Antal A-lagsmatcher i HIF: 349 (1975-86).

Övriga klubbar: Ängelholms IF, Ängelholms FF, Halmstads BK, Höganäs BK, Gantofta, Stattena.

Landskamper: Inga.

Vi har placerat honom till vänster på mittfältet. Vi kunde satt Landgren var som helst, eftersom han kunde det mesta en spelare ska kunna. Han var teknisk, stark, snabb och utrustad med ett fruktansvärt skott.

Knut Kroon

Född: 6 juni 1906

Längd/vikt: 171 cm/73 kilo

Död: 1975

Aktuell: Medlem i Sportens Tidernas bästa HIF-elva

Position: Vänsterytter

Allsvenska matcher: 269

Antalet A-matcher i HIF: 516

Allsvenska mål: 141

Allsvenska seriesegrar: Fem

Moderklubb: Stattena

Karriär i HIF: 1925-1942

Landskamper: 34

Mål i landslaget: 18

Gå till toppen