Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pdf-filer kan innehålla virus

Se upp för pdf-filer med namn som "BILL.pdf" och "STATEMET.pdf" som sprids via spammejl — de installerar en trojan som kan ta över din dator och gör att obehöriga kan få tillgång till dina lösenord till bland annat bankkonton.

På onsdagen gick flera antivirusföretag ut med varningen om de ondsinta pdf-filerna som sprids via mejl. Pdf-dokumenten med namn som "BILL.pdf", "YOUR_BILL.pdf", "STATEMET.pdf" och "INVOICE.pdf" har fått stor spridning den senaste månaden. Klickar man på bilagorna laddas en skadlig programvara ned till datorn som bland annat kan slå ut den inbyggda brandväggen i Windows.

— När du öppnar de här programmen blir din dator övertagen, kidnappad. Utomstående får kontrollen över den, säger Stefan Dernbrant, country manager på datasäkerhetsföretaget Virus 112.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen