Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Britt Mogård förvånas över de år som varit

Som statsråd jobbade hon mer än hon trodde var möjligt. Nu har tiden saktat ner för före detta utbildningsministern och landshövdingen Britt Mogård, som den 9 november fyller 85 år.

Födelsedagen hade hon inte tänkt fira alls. Men sonen ville annorlunda, och nu ställer han och hans hustru till med öppet hus hemma hos Britt Mogård. Hon ska inte behöva göra något själv, är det sagt.

— Jag ska bara sitta i ett hörn, med någon blomma i famnen.
Själv känner hon sig orkeslös numera, och även om hon kallar åldrandet för "en intressant upplevelse", så blir hon argsint av att sakna kraft att förverkliga sin arbetslust. Hon hade tänkt skriva en fortsättning på memoarerna som kom ut efter pensioneringen 1991, men det tycks aldrig bli av.

— Jag läser visserligen tidningarna, men jag funderar allvarligt på att sluta, för jag blir ju arg varje gång jag läser. Och så vill jag då skriva något, och så orkar jag inte det. Det är opraktiskt.
Hon formulerar sig gärna drastiskt och med en alltid närvarande självironi. Humorn har alltid funnits med, även under åren med politiken. Som ordförande för Moderata kvinnoförbundet (MK) var hon expert på att dra uppmärksamhet till verksamheten, och hon anser själv att den största pr-bragden var en presskonferens med rubriken "Har Gösta Bohman en reaktionär kvinnosyn?" Den drog som förväntat ett enormt pressuppbåd, varpå Britt Mogård kom ut och sa ett bestämt: "Nej". Det blev ett gapskratt när journalisterna förstod att det var allt hon hade tänkt säga om den saken, och sedan passade ordförande på att presentera sitt förbund och dess uppdrag.

— Pressmänniskorna kunde ju i anständighetens namn inte gå, utan de var tvungna att sitta där och lyssna. Det var en underbar dag, säger hon och tillägger, att hon gärna hade jobbat med marknadsföring om hon inte blivit det hon blev.
Aktion MKF var också hennes skapelse, ett projekt för att driva fram kvinnliga riksdagsledamöter ur en generation som hade fostrats att bli goda husmödrar, inte beslutsfattare. Genom utbildning skulle kvinnorna få råg i ryggen att våga satsa på en politisk karriär, och acceptera att det inte går att vara både den perfekta husmodern och sitta i riksdagen. Liksom Britt själv fått göra, och vilket uppenbarligen gav resultat: hon blev det första kvinnliga statsrådet i en borgerlig regering (tillsammans med Ingegerd Troedsson), och sedermera även landshövding i Kronobergs län.
— Jag tror att väldigt många kvinnor försökte att vara allt, så länge de orkade. Och det gjorde nog jag också. Men man har alltid dåligt samvete och man blir förskräckligt trött, naturligtvis. Jag hoppas och tror att det är mycket lättare för kvinnor nu, eftersom det har blivit självklart med kvinnor på höga poster.
Tiderna har förändrats, anser hon, fast det går väldigt långsamt. Och lika bra är kanske det, för det tar tid för människan att vänja sig vid en ny ordning. Själv har hon svårt att tro att hon skulle kunna anpassa sig smärtfritt till "de nya moderaterna".

— Jag skulle säkert protestera mot en hel del, för det är ju inte som det var förr, säger hon med ett uns ironi.

Vid 85 års ålder känner hon mest förvåning över allt hon har gjort i livet.

— Att det är jag som har varit både det ena och det andra. Jag är faktiskt väldigt förvånad över detta./TT Spektra

GRATTIS Britt Mogård

Aktuell: Fyller 85 år den 9 november.

Bor: I Sorunda församling, Nynäshamn.

Familj: En son med familj, och en son som är avliden.

Aktuell: Har just flyttat till ny bostad i samma hus, och plockar lite med det. "Jag är så gammal så jag orkar inte så mycket".
Gå till toppen