Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ove Fernö avliden - Han uppfann Nicorette-tuggummit

Nicoretts uppfinnare Ove Fernö, Helsingborg, har avlidit i en ålder av 91 år.

Nicorettes uppfinnare, Ove Fernö, Helsingborg, blev 91 år. Arkivfoto: GÖRAN STENBERG
Det hela började 1967 med att Lundaläkarna Claes Lundgren och Stefan Lichtneckert skrev ett btrev till läkemedelsföretaget Leo i Helsingborg. De hade kläckt idén om ett tuggummi med namnet Nicorette som skulle hjälpa rökare att sluta röka. Efter elva års utvecklingsarbete under ledning av forskningschef Ove Fernö, godkänns det i Schweiz och marknadsfördes under parollen "Nichtrauchen liegt in der Luft". 27 mars 1981 godkänns det receptbelagda läkemedlet för den svenska marknaden. Sedan 1990 har det varit receptfritt. De första åren var tillverkningen förlagd till danska Esbjerg och 1984 startades tillverkning i Helsinborg.2005 producerades 2,6 miljarder tuggummin som skickades till ett 80-tal länder. Dessutom tillverkades 55 miljoner nikotinplåster, 95 miljoner inhalatorer, 100 miljoner mikrotabletter och 450 000 nässprayer.
Ove Fernö var redan från början övertygad om att Nicorette skulle bli en världsprodukt. Som storrökare ställde han själv upp och testade tuggummit. De första visade sig inte alls bra då de avgav giftet alldeles för snabbt. Slutligen fick man fram ett tuggummi som avgav rätt mängd nikotin. Själv slutade Ove Fernö röka 1969 med hjälp av tuggummit.
Ove Fernö var född i Göteborg och växte upp i Helsingborg. 1934 började han studera kemi i Lund och utbildade sig till civilingenjör i Stockholm. 1941 började han på Leo som organisk kemist för att efter några år bli forskningschef på företaget. Senare blev han vice verkställande direktör för att pensioneras 1981.
För sin uppfinning tilldelades Ove Fernö 1987 Polhemspriset som ges till tekniska innovationer. I motiveringen hette det att han fick priset för att "Nicorette är en kvalificerad teknisk produkt vars utveckling representerar avsevärt tekniskt nyskapande".
Hans närmaste är makan Kerstin samt barnen Eva, Anders, Mårten och Stina, barnbarn och barnbarnsbarn.
Gå till toppen