Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordisk författardag drog fullsatt salong

Fullt hus på Stadsteatern på Nordiska bokens dag. Förutom författarsamtal och boksignering delades Föreningen Norden ut kulturstipendium till lovande manusförfattare.

Arne Johansson i Föreningen Norden är glad. När publiken hälsas välkommen till inledningen på den Nordiska bokveckan blir det just med det konstaterandet.

- Men tidigare i veckan vaknade jag av en dröm att alla författare var sjuka och jag stod här ensam på scenen, säger Arne Johansson och får skratten att sprida sig i salongen.

Som väl var slog Arne Johanssons mardröm inte in. Visserligen fick en rosslig Sven-Bertil Taube ringa och lämna återbud liksom författarkollegan Anne B Ragde från Norge gjort ett par dagar tidigare. Men med kort varsel kunde Jonas Berg från Landskrona och Lars Mytting från Norge rycka in istället.

- Så jag kommer sova gott i natt, slår Arne Johanssons fast innan han lämnar plats på scen för författarsamtalet.

- Att få möta en författare man tycker om är att tycka om gåslever och få möta gåsen.

Lars Svenson, en av dagens programvärdar, lånar ett Arthur Koestlercitat när han välkomnar de bokaktuella gästerna: Trisse Gejl från Danmark, finländska Merete Mazzaralla, Aevar Örn Jósepsson från Island, Sören Sommelius, som har med sig Katja Olsson, Jonas Berg samt Lars Mytting, Norge.

Första frågan handlar om vad betyder för var och en av författarna att möta sina läsare. Trisse Gejl summerar precis som kollegorna att det är ett privilegium och berättar att hon ofta får frågan hur mycket självbiografiskt som finns i det hon skriver.

- Då brukar jag kontra med frågan ”hur mycket är du i boken?” Så mycket subjektivt läggs in när man läser. Så egentligen finns det 5000 versioner av samma bok och det tycker jag om, säger Trisse Gejl.

Förtjust i Merete Mazzarallas bok ”Fredrika Charlotta född Tengström, en nationalskalds hustru” var kvällens andra programvärd, Per Johansson, som låter den finlandssvenska författaren berätta om den ganska okända kvinnan i skuggan av Runeberg.

- Hon ses i Finland som alla förtryckta hustrurs helgon men jag har försökt att omvärdera den bilden. Hon var ju så mycket intelligentare än honom, säger Merete Mazzaralla innan hon läser några valda delar ur brev författade av Fredrika Runeberg.

Innan pausens boksigneringsmingel delas Föreningen Nordens kulturstipendium ut av Christina Husmark Persson, vår nordiska samarbetsminister. Martin Larsson, manusförfattare bosatt utanför Eslöv som snart är aktuell med sin första egna tv-serie är årets stipendiat. Serien heter ”Stormen” och får premiär på SVT nästa år. Priset får han bland annat för sin förmåga att fånga människor och deras öden.

- Det känns väldigt bra att få det här eftersom det är något man tilldelas och inget som går att söka. En ära, säger Martin Larsson.
Gå till toppen