Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Smedberg har avlidit - Han lärde många ungdomar spela schack

En känd schackprofil i Nordvästskåne har avlidit efter en kort tids sjukdom. Olle Smedberg, Helsingborg, blev 82 år.

Han växte upp i en familj med fem syskon i Huskvarna. Efter avslutad skolgång började Olle Smedberg att arbeta i vapenfabriken. Han lärde tidigt att spela schack och blev snart en av de bästa spelarna i klubben.

I mitten av 1960-talet deltog han i en veckolång turnering i Helsingborg och trivdes så bra i staden att han senare flyttade hit för gott.
Olle Smedberg fortsatte i verkstadsbanan som anställd på Elektromekano men var sedan fångvaktare på fängelserna i Malmö och Helsingborg. Han avslutade sin yrkeskarriär med en mångårig anställning vid Möllan i Helsingborg, ett härbärge för främst hemlösa.

Sedan slutet av 1960-talet var Olle Smedberg medlem i Helsingborgs Allmänna Schackklubb, där han oftast spelade på något av toppborden och var mycket svårbesegrad. Under många år var han också ordförande i klubben och hade samma ansvarsfulla post i Nordvästra Skånes Schackförbund.
Sina största insatser för schackspelet gjorde Olle Smedberg som ungdomsledare. Han tränade klubbens yngre medlemmar men var också ute på skolor och fritidsgårdar. Tusentals helsingborgsungdomar har lärt sig att spela schack av Olle Smedberg.

Så sent som i förra veckan deltog han i schackklubbens aktiviteter och var uttagen i A-laget inför den kommande helgens matcher i allsvenska serien.
Närmast anhöriga är makan Birgit samt sönerna Ingemar och Hans från ett tidigare äktenskap.
Gå till toppen