Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inredning på nätet - senaste trenden

Vill du slippa julstressen på stan? Eller har du inga bra butiker där du bor? Att handla inredning på nätet har blivit en jättetrend. Med några enkla knapptryck får man bekvämt hem julklapparna eller juldekorationerna i brevlådan.

Hallen är full av kartonger. Hemma hos Anneli Levin är det bråda dagar just nu. Men att slå in paket har hon ägnat sig åt i ett helt år nu. För ungefär ett år sedan startade hon inredningsbutiken www.cosas.se på nätet. Och under det senaste året har handeln med inredningsprylar vuxit explosionsartat.

- Det började med att jag startade en blogg om inredning, design och kultur. Men min tanke var mest att ha den som en minneslåda, fast på nätet, berättar hon.

Snart hade dock fler hittat in i Annelis minneslåda, och efter bara några månader hamnade bloggen trea på bloggtoppen, omskriven av såväl Ikea som Sköna Hem.
- Jag bloggade ganska mycket om möbler och inredning och fick många mejl från läsare som skrev att jag skulle vara glad som bodde i Stockholm och hade alla inredningsbutiker så nära. Det var då jag började tänka att man borde sälja inredning till alla som bor utanför storstäderna. Jag hade ju redan en potentiell kundkrets.
Anneli, som var frilansande scenograf, bestämde sig för att göra slag i saken och öppnade sajten i mitten av november förra året.

- Jag var beredd på att jag skulle få jobba mycket under det första året och inte kunna ta ut någon lön från företaget. Men att det skulle gå så här bra hade jag aldrig kunnat föreställa mig.
- När jag släppte julsortimentet tog nästan en tredjedel av sortimentet slut första dagen. Det är helt hysteriskt.

Hittills har Cosas huserat hemma i villan i södra Stockholm som stundtals mest sett ut som ett lager av kartonger med inkomna varor, sådana som ska skickas vidare och förpackningsmaterial. Men lagom till ettårsfirandet ska företaget ny flytta hemifrån till en egen lokal

På en glasveranda i hemmet fotograferar Anneli alla sakerna på egen hand.

- Jag mycket noga med att man ska kunna se vad det är man köper. På så sätt slipper jag också ta emot en massa returnerade varor som kunder inte blivit nöjda med.
Själv har hon aldrig handlat vare sig på nätet eller ur en vanlig postorderkatalog.

Nej, inte ens en cd-skiva har jag köpt på nätet, erkänner hon.

Därför är jag extra nog att tänka på att varorna ska presenteras så att jag själv skulle vilja köpa dem.

Varorna hon säljer är sådant hon själv gillar, somliga tillverkade av konsthantverkare enbart för hennes nätbutik. Till exempel finns en krok i luffarslöjd i sortimentet som tillverkas för hand av Annika Nyman i Piteå. Originalet satt uppspikat i den egna jugendvillans vind från 1908.

Det efterfrågas allt mer handgjorda miljövänliga föremål, även om man märker att folk inte riktigt är redo att betala vad det kostar.

Jag tycker om att samarbeta med konstnärer och jag strävar efter att ha ett sortiment som inte finns överallt. I framtiden hoppas jag kunna ha fler produkter som närproducerats i små serier.
Gå till toppen