Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Ärlig debut

En handfull människors livsöden korsas i Michael Nyhagas debutroman Lika svårt som det är sällsynt. Här finns Sara, som skriver på en avhandling om Spinoza, och hennes flickvän Johanna. Sara och Johanna har varit tillsammans i sexton år, det börjar bli slentrian, infekterat och allmänt trist. Här finns Gerard, hängiven böghatare och medlem av samfundet Kristna alliansen för moral. Och grannen Tomas som är förälskad i Johanna, försäkrad om att hon är bi och redo att utmana Sara. Och så Theodor som jobbar på Ica där Sara och Johanna handlar, Theodor som helst av allt vill vara författare och ströjobbar för att få tid till att skriva. Tonåringen Age, som bor på behandlingshemmet där Johanna jobbar och som i hemlighet är kär i henne ingår också i persongalleriet. Och så Lars som leadsjunger i band, raggar på brudar och är heteronormen personifierad. Michael Nyhaga låter berättarperspektivet skifta mellan de olika personerna, hans roman är en väv där olika bilder av samma skeende ständigt krockar och knyter ihop berättelsen.

   

"Lika svårt som det är sällsynt" lånar drag från deckargenren — här finns en förövare och ett grovt hatbrott, här finns vittnen och offer och cliffhangers. Och det är bitvis en rätt spännande story. Samtidigt vill Michael Nyhaga så mycket mer än bara leverera spänning: de filosofiska anspråken är höga (Nyhaga har tidigare också gett ut en bok om svenska filosofer), och olika tankesystem ställs mot varandra. Genom Gerard förs en homofobisk kristendom fram, förmedlad i citat från Paulus ("Otuktiga, äktenskapsförbrytare och homosexuella får inte plats i Guds rike"), genom Sara och hennes uppsats presenteras Spinozas idéer om gudomlighet och öppenhet inför det annorlunda och okända. Mellan dessa system försöker så människorna leva, med sina tillkortakommanden och med sin kärlek (och den tycks aldrig rymmas inom tvåsamhetens snäva gränser). De strävar efter frihet, samtidigt som de längtar efter närhet, de utmanar sig själva och bryter sig loss från slentrianen.

   

Det är lite styltigt här och var, med så många berättarperspektiv hade övergångarna behövt vara lite smidigare. Även de filosofiska diskussionerna flyter ibland lite ovanpå. Ändå gillar jag Michael Nyhagas romandebut, det finns en enkelhet och en ärlighet som tilltalar mig.
Marie Pettersson

Michael Nyhaga: Lika svårt som det är sällsynt

King Ink
Gå till toppen