Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialbidrag utbetalas innan jul

Socialbidragstagarna i Landskrona kan andas ut. På torsdagen beslöt vuxennämndens arbetsutskott att december månads försörjningsstöd ska betalas ut den 21 december.

På torsdagen kunde samtliga politiker i vuxennämndens arbetsutskott enas om att socialbidragen i december ska betalas ut den 21 och inte den 27 december som vuxenförvaltningens tjänstemän beslutat.

När det första beskedet kom om utbetalning först efter jul skapade detta en kritikerstorm från inte bara bidragstagare och allmänhet utan också från nämndens socialdemokratiska och moderata politiker.

— Vi hade lång diskussion med mycket information från tjänstemännen som stöttes och blöttes. Det kändes värdefullt att vi på politikernivå fick möjlighet att bli ordentligt insatta, sa Mattias Adolfsson (fp), ordförande i vuxennämnden efter mötet.

Beslutet som togs innebär att förvaltningen nu får i uppdrag att ta fram riktlinjer för utbetalning av försörjningsstödet senast den sista bankdagen före storhelg.

— För i år innebär det alltså att socialbidragen kommer att betalas ut senast den 21 december. Vilka övriga storhelger som blir aktuella kan jag inte svara på nu det får förvaltningen utreda, säger Mattias Adolfsson.

— Förvaltningen fick också i uppdrag att scanna av hur övriga kommuner i Skåne och delar av landet gör när det gäller utbetalningar inför storhelger.

Rent formellt kan inte arbetsutskottet ta beslutet utan detta måste klubbas i vuxennämndens ordinarie möte den 18 december.

— Men ingen behöver vara orolig. Är man berättigad till socialbidrag kommer det innan jul, säger Mattias Adolfsson.

Socialdemokraternas Jonas Esbjörnsson var mycket glad efter beslutet i arbetsutskottet.

— Jag blev chockad när jag fick höra om det första beslutet att betala ut pengarna först efter jul. Nu är jag glad att dessa personer som är i behov av stöd kan få fira en jul som vi övriga, säger han.

— Samtidigt känns det skönt att det nu ska utredas hur bidragen ska betalas ut inför storhelger fortsättningsvis.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen