Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mosiga traditioner och pophistoria

Precis vid infarten till Klippan ligger ett beryktat gatukök i Svenska popfabrikens historia. Men det är inte längre panbiffen som drar hungriga svetsare, fritisledare eller tjänstekvinnor hit i kvällsmörkret. Moset har hamnat i Klippans centrum.

”Dom har tre stycken gatukök med korv och pannbiff och pommes frites. Men Pålles gatukök är bäst för där jobbar morsan till Sven Tall”.

Så lät det när popbandet Torsson skrev ”Klippans Centrum”, låten som blivit en del av byns kultföklarade pophistoria.

Pålles gatukök finns fortfarande och ligger mitt emot Åbyvallen. Nu heter den egentligen Åbygrillen och drivs av Therese Nilsson sedan sju år.
Hon känner väl till poplåten. Men det gör inte så många av hennes kunder denna kväll, förutom Anders Andersson som beställer en tjock korv med bröd och en generalsnus.

-Jag är musiklärare och fritidspedagog i Kvidinge. Vi gjorde en musikal och då fick alla ungarna lära sig att sjunga den sången, säger han.

Det kommer en del stamgäster hit. Ofta är det män som äter här, berättar Therese Nilsson. Hon får hjälp av systern Alexandra att steka hamburgare i kväll.

Potatismoset har ett hemligt recept, likaså senapen och råkostsalladen. Det är inget Therese vill dela med sig.

Hon känner respekt för att traditioner ska följas och är stolt över sitt mos.

-Jag har jobbat i gatukök sedan jag var liten. Mitt första sommarjobb var på Fyrkanten vid Bergarondellen i Helsingborg. Min farbror lärde mig. Jag har försökt att behålla receptet på senapen, salladen men framför allt på moset. Det går bäst, säger Therese Nilsson.

Vid två olika bord sitter två män med mos på tallrikarna. Båda dricker Pucko. Lars Albin äter gärna potatismos här när han inte svetsar räls till spårvagnarna i Göteborg. I Kågeröd bor Göran Persson. Han är också svetsare. Ikväll blev det en lövbiff med råkostsallad, och mos så klart.
Ett helt gäng från speditionsföretaget DHL kommer in och trängs vid disken för att beställa. Therese och systern Alexandra har fullt upp med att steka Super meal, Jumbo meal, Big meal och det mer svenska målet, två smala med mos och senap

Tiderna förändras. Att beställa ”pannbiff och pommes frites” går inte längre. Det senaste tillskottet på menyn är laxburgare.

-Den går inte så bra, säger Therese och kontrollerar så att allt är avstängt innan hon låser sitt och Pålles gamla gatukök.
Gå till toppen