Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vemodig blick på svunna tider

1658 anländer en uppländsk familj till Svappavaara i Lappland. De har tvingats dit för att betala av en skuld och ska stanna i fyra år. Under svåra omständigheter arbetar fadern Jöns och de två sönerna Erik och Abraham i ortens koppargruva. De fryser, det är ont om mat och till råga på allt har Erik kärat ner sig i ortens skönhet, Kjerstin.

Det är Margareta Sarri som i sin nya bok Mommas dräng vänder blicken mot norr. Från debuten 1971 med ”Då Simon Fjällborg med flera kom till insikt” – en roman om motsättningar mellan svenskar och samer – har hon flera gånger återvänt till den norrländska miljön i sitt författarskap. Denna gång är berättelsen personlig och baserad på släktforskning. Huvudpersonen Erik är Sarris farfars farfars farfars farfars farfar. Familjen Ståhlnacka, som bara skulle stanna fyra år i det karga lappländska landskapet, etablerade sig för gott.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen