Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Gösta Sundström har avlidit - Dekoratören som blev konstnär

Gösta Sundström, konstnär i Båstad, har avlidit i en ålder av 98 år.

Gösta Sundström flankeras av självporträtt från 1980- och 1990-talen. Arkivfoto: EVA KILLBERG
Gösta Sundström har åtskilliga gånger deltagit i vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm, finns representerat på Nationalmuseum samt flera landsting och museer.

Han bodde permanent i Båstad sedan 1978 och hade sin sista utställning på hemorten så sent som sommaren 2006.
Gösta Sundström växte upp på Söder i Stockholm som ett av tre barn i en familj där fadern var skomakare och modern hemmafru.

Ända sedan barndomen var teckning och måleri ett stort intresse. De skapande talangerna fick Gösta Sundström också nytta av i sitt arbete som dekoratör vid Ströms herrekipering. Där var han anställd i 43 år och avancerade till chefsdekoratör.
Han deltog i många mässor och genomgick vidareutbildning i Hamburg. Gösta Sundström skrev även artiklar i fackpressen och höll föredrag om dekoration och skyltning. Vid ett par tillfällen vann han tävlingar inom dessa områden.
Under hela den yrkesverksamma tiden fanns konsten med parallellt i livet. Han hade ett brett register i olika tekniker. Finstämda teckningar av landskap blandades med stilleben, abstrakta målningar, collage och porträtt. På senare år blev det mest teckningar.
Redan på 1950-talet blev Gösta Sundström och hustrun Mary förtjusta i Bjärehalvön och skaffade sig ett sommarställe. Som pensionärer blev det ett stadigvarande boende i Båstad.

I bostadens ateljé fortsatte Gösta Sundström att skapa motiv. För skåningarna har han visat sin konst bland annat på Vikingsberg i Helsingborg. I januari 2005 ställde han ut självporträtt på galleriet i Båstads kunskapscentrum. Och året därpå visades hans konst i bokhandeln.
Gösta Sundström var länge en ivrig motionär och slutade att jogga först vid 93 års ålder. Därefter blev det lugnare promenader.

— Det fanns en tid i Stockholm då jag orienterade i Hellas. Man fick ju komma ut i skogen och det tyckte jag om. Jag har alltid haft en kolossal energi, sade Gösta Sundström i en intervju sommaren 2001.

Efter makan Marys bortgång 2002 är hans närmaste dottern Kerstin Holgersson med familj.
Gå till toppen