Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

”Oslagbart när någon är försvunnen”

Från manus och dokumentärfilm går Melker Sundén vidare med sitt ungdomsprojekt: en animerad tv-serie för vuxna.

Den excentriske Melker är försvunnen från sitt kråkslottsliknande hem i Mölle. Barndomsbästisen, den ordentlige men fyrkantige Peter, åker upp till huset för att söka efter sin gamle kompis.

Det är upptakten till den animerade film eller tv-serie kallad ”Melker”, vars pilotavsnitt är planerat vara klart i slutet av året.

-Det är oslagbart när någon är försvunnen. Det skapar nerv, ”vad har hänt?”, säger filmens upphovsman Melker Sundén.
Och han bör veta vad som kittlar efter fyra år som författare till TV3-såpan ”Vita lögner”, med nya dagliga avsnitt. Ett arbete han beskriver med kluvenhet, men också tacksamhet.

-Ibland föraktade jag det - eller snarare mig själv egentligen. Men jag lärde mig bli av med skrivångesten. Jag vet nu att alla skriver dåligt emellanåt, men då skriver man om och gör det bättre.

Film och tv-serier har ständigt varit 36-årige Melker Sundéns huvudintresse.

-Jag var extremt tv-intresserad som barn. Och eftersom jag var riktigt dålig i skolan ägnade jag mig i stället åt tv-serier.

Favoriterna, brittiska 60- och 70-talsserier och science fiction, såg han på dansk tv - de gick aldrig i Sverige.

Under studietiden i Lund tog musiken över, han spelade halvprofessionellt, säger han, och blev sångtextförfattare.

-För att försörja mig, tillägger han med ett skratt som avslöjar inkomstnivån.

Så kom tv-såpa-boomen under 90-talet, Melker Sundén skrev ett manus: ”Solgläntan”, som i sin tur gav jobb på TV3.
För ett år sedan lämnade han en anställning som barn- och ungdomsredaktör på Sveriges Television i Malmö. Dessemellan har Melker Sundén bland annat varit medförfattare till millennierevyn i Höganäs och producerat tre dokumentärfilmer om Owe Thörnqvist - en till tv, en festivalfilm och en till staden Uppsala.

För tio år sedan flyttade Melker Sundén till Mölle. En påbörjad dokumentär om Mölle har av ekonomiska skäl lagts på is - en omständighet han starkt ogillar:

-Jag har alltid avslutat mina projekt, ibland med en envetenhet som gränsar till dumhet.

Melker Sundén är nyss hemkommen efter tre månaders filmstudier i New York.

-Filmkursen gick ut på att se alla nya filmer före premiären. Min hustru, som själv går en manusförfattarutbildning där, har skrattat gott. När jag som misslyckats i Lund äntligen kom igång med studier så innebar de att jag fick sitta i en biofåtölj och äta popcorn!

Han har tillfälligt inrättat en arbetsplats i svärföräldrarnas hus i Mölle, den egna lägenheten ett stenkast bort är uthyrd.
På bordet ligger presentationer av ”Melker”. Skisserna började som en idé under skoltiden. Projektet som beräknas kosta 800000 kronor har fått stipendiestöd på 100000 kronor av Sparbanksstiftelsen Skåne. Melker Sundén gör filmen ihop med kompisen från uppväxten i Bjärred: Peter Andersson, i dag art director i Köpenhamn.

Låter som ett sjävbiografiskt projekt?

-Jag har insett att om man skriver om det man känner till då blir arbetet väldigt enkelt!
Gå till toppen