Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Söderskolan – en stor bit av världen

Nerlagda Gustav Adolfsskolan lever upp igen — som Söderskolan. Här finns elever från 23 nationer i en F-3-skola.

— Vi har fått en fin skola med stora rum och så kan vi spela fotboll på rasterna, säger Tommy Bui.

Ja, det talades om att bygga en helt ny skola.

I stället blev det en renovering av 108-åriga GA-skolans norra flygel mot Gasverksgatan.

— Den lösningen känns verkligen bra. Nu är vi i samma byggnad som komvux och vi kan mycket väl tänka oss ett samarbete i framtiden, säger Birgitta Jönsson, biträdande rektor för Söderskolan.
Efter att GA-skolan stängdes 2004 har eleverna fått hålla till i paviljongerna vid Gustav Adolfsgatan. Och den nödlösningen har man varit nöjd med.

— Men när det gäller den nya skolan har vi fått gehör för allt. Det bildades en arbetsgrupp och den lyssnade verkligen på vad barnen ville ha. Jag vågar påstå att vi har fått en av stans finaste skolgårdar, säger Birgitta Jönsson.

På skolgården finns också en av kommunens sex nya multisportarenor där barnen kan få prova på många olika idrotter.

— Här kommer vi att ha organiserad rastverksamhet. De barn som vill kan vara med i till exempel bollskola eller hopprepskola. Och en stor anledning till att vi satsar stora resurser på rasterna är att de i sin tur skapar arbetsro i klassrummen, säger Birgitta Jönsson och fortsätter:

— Vi har också ett nära samarbete med föreningslivet. Vi ställer upp med personal som sen följer med föräldrar och barn till en idrottsförening.
Just idrotten har en stor roll på skolan som sätter hälsa och livsstil i fokus. Dessutom är man en idéskola för mångfald vilket betyder att den internationella Söderskolan har många studiebesök.

Av de 100 eleverna har bara två svensk bakgrund. En del av barnen är födda i Sverige medan andra har kommit hit nyligen. Därför satsar man också på studiecirklar för föräldrar som arrangeras i samarbete med socialnämnden och ABF. Här ska föräldrarna lära sig att hjälpa sina barn att klara skolarbetet.
Redan om ett år kommer skolan att utvidga. Då tar man även den nu stängda fritidsgården intill i besittning.

— Där ska vi ha matsal, fritidshem och något som vi kallar musikkul. Dessutom kommer vi att ha en sluss för nyanlända barn i åldern åtta till 16 år i den byggnaden. Under en övergångsperiod får de gå här innan de börjar i sina introduktionsklasser runt om i stan, säger Birgitta Jönsson.
Nu rustar Söderskolan för öppet hus i morgon, fredag, mellan klockan 13.30 och 16. Då ska allt vara i ordning. Och eleverna hjälper till.

När tidningen besöker en av klasserna går man igenom svenskläxan. Men i samma rum har Milat Kardan i stället fått i uppgift att hjälpa vaktmästaren att skruva ihop stolar.

Vi frågar vilket som är roligast; att läsa svenska eller meka med stolar?

— Allt är roligt på den nya skolan, svarar han.
Gå till toppen