Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hillary i herrklubben

Erik Åsard har skrivit en biografi om kvinnan som kanske blir USA:s nästa president. Sören Sommelius har läst en initerad skildring och räknar plus och minustecken.

Bild: SCANPIX
Förspelet till USA-valet i november har inletts med de första primärvalen. Mycket står på spel. Den nuvarande ultrakonservativa regimen har fört världen till randen av ett nytt världskrig. Attacker mot länder som Iran och Pakistan är inte otänkbara och vad skulle de leda till? Kandidaterna på den republikanska sidan tycks vara beredda att gå vidare i Bushs anda, vilket måste väcka fasa i stora delar av världen. Demokraterna är annorlunda. Men förmår de skapa förändring? Och vad står de båda främsta konkurrenterna för, Barack Obama och Hillary Clinton?

Den politiska biografin Hillary Rodham Clinton utkommer väl tajmat, veckan efter det att Hillary i New Hampshire vunnit en betydelsefull om än knapp seger över Barack Obama. Författare är Erik Åsard, professor i nordamerikastudier i Uppsala och ofta anlitad expertkommentator i radio/tv när det gäller amerikansk politik.

Erik Åsard gör ingen hemlighet av att han är imponerad av Hillary Clinton som politiker. Han skildrar kunnigt och intresseväckande hennes karriär i en bok som är mera av en positiv presentation än en kritisk granskning. Ändå är den läsvärd och en initierad skildring av det politiska livets förutsättningar och spelregler i USA.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen