Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Crafoordpriset till tre

Årets Crafoordpris i matematik och astronomi går till matematikern Maxim Kontsevich, rysk medborgare verksam i Frankrike, till den teoretiske fysikern Edward Witten, USA, samt till astronomen Rashid Alievich Sunyaev, rysk medborgare verksam i Tyskland. Kungliga Vetenskapsakademien meddelade sitt beslut på torsdagsmorgonen.

Sammanfattningsvis belönas de tre för sin forskning om svarta hål, det tidiga universum och för upptäckter som ökar mänsklighetens kunskap om de grundläggande naturlagarna.

Kontsevich och Witten belönas för sina "viktiga insatser inom matematiken inspirerade av modern teoretisk fysik" och Sunyaev för sina "avgörande insatser inom högenergiastrofysik och kosmologi, speciellt processer och dynamik runt svarta hål och neutronstjärnor samt påvisandet av den diagnostiska kraften hos strukturer i bakgrundsstrålningen".

Prissumman är på 500 000 dollar (motsvarande nästan 3,2 miljoner kronor). Kontsevich och Witten delar på den ena hälften och Sunyaev tilldelas den andra hälften. TT

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen