Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En annans blick

Bilden delas i en mörk och en ljus halva. Husets ena gavel lyses upp av gatlampor och ger oss insyn rakt in i familjetrevnaden; där sitter de och småpratar om dagens händelser efter middagen.

I bildens mörka halva står en ung kvinna, som en illuminerad ängel svävande i dunklet. Kontrasten kunde inte ha varit starkare. Inne. Ute. Det är bara några meter mellan deras världar men avståndet är smärtsamt klargjort.

Det är det allra första intrycket av bilden, innan jag läser titeln och fotografens namn som ska ge mig nycklar till sammanhanget. Men jag skäms en aning över vad jag också ryggmärgsmässigt ser i bilden: en prostituerad, ett offer. Vad är det i bilden som ger mig den informationen? Ingenting, det kan lika gärna vara en kvinna som väntar på bussen.

Så jag skäms över blicken, den manliga blicken, som sorterar in ”Gunhild i Oblomov” i en kontext hon möjligen hör hemma i.

Eller inte.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen