Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hiss till galgen

"Hiss till galgen" är verkligen en cool film. Men historien om mordkomplotten som går fel skulle inte vara hälften så fräck om det inte vore för Miles Davis improviserade musik och de svartvita lekfulla bilderna från ett 50-tals-Paris som på en gång är både evigt och försvunnet.

Filmen var och är Louis Malles stora genombrott (ännu en av de där stora franska filmregissörerna som gick bort i förtid, i Malles fall 1995) och blev en av den franska vågens allra första mästerverk. Det är en hårdkokt, spännande, stilmässigt nämast perfekt berättelse om slumpen, ond bråd död och ödesbestämda misslyckanden. På många sätt är "Hiss till galgen" av minst samma kaliber som den mer emblematiska "Till sista andetaget" av Godard som kom året efter. Ett skäl till det är förstås att Jeanne Moreau här gör sin första stora roll — och som hon gör det! När nu en något undanskymd klassiker som den här ges ut på dvd är det lite trist att inget extramaterial som placerar in filmen i sitt sammanhang medföljer. Men själva filmen är en expresshiss till njutning.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen