Annons

Annons

Annons

Annons

Nyheter

Lätt att äta sig sjuk

Knäckebröd, torrmjölk, ost, pizza, stek och coca cola har en sak gemensamt. Alla produkterna innehåller ämnen som misstänks hjälpa till att bereda vägen för flera stora kroniska sjukdomar, anser professor emeritus Stig Bengmark som forskar om matvanornas betydelse för hälsan.

Annons

När en maräng bakas femtiodubblas ett antal skadliga ämnen, som bara funnits i små mängder i sockret och äggvitan från början. Det är själva upphettningen som ställer till det. På liknande sätt förhåller det sig med många andra livsmedel. Fenomenet kallas marängeffekten: När födoämnen blandas och utsätts för höga temperaturer bildas nya kemiska föreningar. Det handlar om proteiner, som inte har i kroppen att göra och ofta är starkt inflammationsdrivande. De brukar sammanföras under beteckningarna AGE och ALE och kan lagras i kroppen i flera tiotals år.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan