Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Janne Josefsson - mannen bakom avslöjandena

Ni känner till journalisten Janne Josefsson, den hårdhudade avslöjaren av maktmissbruk och orättvisor. Men vad vet ni om barnet, yngligen, kocken, diskjockeyn och äkta maken Janne Josefsson?

Artikeln är en intervju med Janne Josefsson som publicerades 2008.

Bild: Erik Abel/TT Bild
Egentligen har han inte kommit långt. Janne Josefsson växte upp i arbetarklassområdet Lundby på Hisingen i Göteborg. Hans pappa jobbade på Volvo, hans mamma var först städerska, senare en av de första kvinnliga brevbärarna i staden. Nu sitter han i Sveriges Television Västs hus i Lindholmen och tittar ut över Frihamnens vatten.

Geografiskt är det inte mycket mer än ett stenkast bort, Frihamnens kajer var barndomens fiskeställen. Ur en socioekonomisk synvinkel är det ljusår. Han har gjort resan från arbetarklass till övre medelklass. 

Janne Josefsson har lyckats. Han är välutbildad, relativt välbärgad och känd. Samtidigt är han jagad av den rädsla som klassresenärer ofta upplever: att falla tillbaka.

– Jag känner mig inte hemma där längre och känner en skräck för att hamna där igen. Men jag känner mig aldrig heller hemma i den högre, välutbildade medelklass jag själv tillhör, berättar han över en kopp kaffe i SVT:s fikarum i Krok & Tjäders futuristiska byggnad - sedan förra året SVT Västs högkvarter.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen