Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jag vill tacka livet

Han är 43 år gammal, mitt uppe i karriären som chefredaktör på franskaElle när ödet slår till mot Jean-Dominique Bauby. Efter att ha plockat upp sonen för en åktur sitter de där på vindlande landsvägar, han och sonen, nedfälld cabriolet, det välbeställda livet rullar ut sin röda matta — världen ler sitt allra mildaste leende.

Pang. Något som klickar till i huvudet. Bilen stannar. Världen svartnar. Ambulans.

När Bauby vaknar upp är det i en sjukhussäng och utan att kunna röra sig. Sjukhuspersonalen lutar sig fram och pratar med honom och han svarar tillbaka, det är bara det att inget hörs. Förlamad — och stum. Han förstår tämligen omgående vilket fullständigt ångestdrypande tillstånd han befinner sig i — medicinskt kallas det

lock-in-syndrome. Fysiskt sett betyder det att han är förlamad från näsan och nedåt, kommunikationen är avklippt från hjärnan till hans kropp och det enda han kan röra är ögonen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen