Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

RF-jurist: HIF bryter mot sina stadgar

Det drar ihop sig till årsmöte för HIF. Samtidigt riktas det kritik mot klubbens sätt att arbeta - från högsta ort.

Vid HIF:s extrainsatta årsmöte i december valdes fyra nya ledamöter in i styrelsen. Ingen av dem var medlemmar i föreningen och därmed egentligen inte valbara enligt HIF:s stadgar, något årsmötet informerades hade hänt tidigare och inte var något särskilt konstigt. Ett av många fel från föreningens sida, menar Björn Lindquist, ledamot av Riksidrottsförbundets juridiska kommitté och själv medlem i HIF.

- Praxis kan vara nog så bra, men stadgar går självfallet före praxis. Alltid, säger Lindquist.
I just stadgarna hittar Lindquist grunden till ett flertal fel begångna av föreningen.

- Jag är kritisk till hur man är organiserade. Det enda sättet att få det att fungera mellan förening och medlemmar är att titta till sina stadgar.

Till skillnad från många andra idrottsföreningar väljer styrelsen i HIF två ledamöter till valberedningen varav en är sammankallande ordförande. De övriga tre väljs vid årsmötet.

- Styrelsen tillsatte inte en sammankallande ordförande förrän i slutet av september, först då kunde valberedningen överhuvudtaget börja jobba. Styrelsen stoppade hela jobbet genom sitt agerande, menar Lindquist.
”Man visar upp ett häpnadsväckande ointresse för sina medlemmar”
Lindqvist har hört av sig till HIF gällande klubbens sätt att tolka stadgarna såväl 2005 som 2006. Något svar kom aldrig.

Inför det ordinarie årsmötet 2007 skickade han en skrivelse direkt till styrelsens sekreterare Krister Azelius där han påtalade bristerna.

- Jag fick ett kort svar att han skulle titta på det när han fick tid, men inget har hänt. Man visar upp ett häpnadsväckande ointresse för sina medlemmar.

Kontrollen att ekonomin är i ordning faller på revisorernas lott. Resten är upp till valberedningen som ska följa klubbens verksamhet under året, menar Lindqvist.

- Det är medlemmarnas organ för att se till att de valda sköter sig. Finns det folk som uppför sig på ett sätt som gör att man inte vill behålla dem vilar det ansvaret på valberedningen.
Lindquist menar att HIF visar ”tveksam” inställning till såväl sina nya som gamla medlemmar då han inte lyckats få fram ett namn på vem det egentligen är som är medlemsansvarig i föreningen, även det något som enligt stadgarna borde finnas.

- Att ha en organisation som inte följer sina stadgar och missar den som är ansvarig, det är nästan som att stoppa folk att bli medlemmar. Det känns som något slags aktiebolagsstyre, de föreningsspecifika sakerna, såsom fotbollen, hamnar därmed i kläm, säger Björn Lindquist.
Gå till toppen