Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Iskall manöver lossade Skåne från Danmark

Freden i Roskilde varade inte mycket längre än det tog för bläcket på dokumentet att torka. Sedan bröt kriget ut igen. Men resultatet stod sig. På tisdag är det 350 år sedan Danmark tvingades lämna över Skåne till svenskarna.

Bild: Erik Nylund
Det är tur att Roskilde har sin domkyrka. Den stod ju på sin plats även 1658, då höga ombud samlades där för att underteckna freden mellan Sverige och Danmark. I övrigt är det inte mycket i staden som minner om denna dramatiska episod i nordisk historia. Inga skotthål i väggarna att peka på, inget rum att koppla förhandlingarna till, inga inventarier eller ens några bra skrönor. Det har gett Per Karlsson på Roskilde museum vissa problem. Han ansvarar för den utställning som museet öppnar på tisdag för att markera att det då är på dagen 350 år sedan Roskildefreden slöts. Museet har fått ta hjälp utifrån för att få mer kött på benen; från Rigsarkivet som lånar ut själva fredsdokumentet, från museer i Köpenhamn och även Kulturen i Lund.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen