Kultur

Lekfulla ordlekar

Ord kan skaka om. Som för den lille pojke som älskat en bok om vargar och blev upprörd när han hörde att en björn kan vara en ”ensamvarg”. Det var det dummasteÖ Eller för den treåring som förskräckt konstaterade att skönhet kunde stå en dyrt. Prinsen i Törnrosa var visserligen snäll: ”Han kunde inte ta ögonen ifrån henne”, men tänk om Ö
En lek med orden i språket kan verkligen ge aha-upplevelser och för de mindre barnen finns roliga exempel på hur man gör i ”Bananflugor och kramsnö”, som belönades med Carl von Linné-plaketten för bästa faktabok för barn 2005, och i Godisgrisar och blixtlås, Anna Ribbings och Mattis Lepps fristående uppföljare.

Här får orden i språket svängrum. Hur ser till exempel drömmar och brandgul ut - som kakor och eld? Och vem kommer snabbast ut ur kylskåpet när snabbmakaroner tävlar?
Många uttryck illustreras klurigt av Matti Lepp och extra roligt blir det när den danska eller norska motsvarigheten ritas: grodyngel - rumpetroll (norska), skallerorm - klapperslange (danska), Tvestjärt - saksedyr (danska). Och vad är det man egentligen säger när man tar sig en tupplur (som heter ”Ta seg en høneblund” på norska)?

Slangord, matord, kroppsord (som gäddhäng och adamsäpple) illustreras uppfinningsrikt. Vassa och mjuka ord, kladdiga, håriga, släta ord (asfalt och bebis till exempel) listas, och här och där mindre lekfull information som att motsatsord också kallas antonymer. En härligt finurlig och sprakande påhittig bok som alldeles säkert sätter fart på barns rebelliska ådra.
Gå till toppen