Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Cyklisterna är redan på rull

Snön må komma och gå, men pedaltramparna har bestämt sig. Cykelsäsongen börjar ovanligt tidigt i år.

Hos stadens cykelverkstäder ser man effekter av den gröna vintern. Redan i februari kom ängelholmarna med sina cyklar, drygt en månad tidigare än vanligt, för enklare service eller mer omfattande genomgångar och reparationer.
Men undantag finns ju alltid. Leif Aremo till exempel. Han är övertygad om att den riktiga vintern väntar runt hörnet. Det är därför han tittar in hos Harrys Cykel och Motor Eftr. på Havsbadsvägen.
— När alla tror att vintern är över, det är då den kommer. Så är det alltid i Skåne, säger han och frågar efter priset på dubbdäck.
— Jag cyklar hela året och har ingen bil, säger han.
Hos Mats Jerleke på Harrys är det bråda dagar och det märks inte bara i cykelverkstaden. Även försäljningen har tagit fart.
— När vi är inne på nätet och tittar hos leverantörerna så ser vi att vissa populära modeller redan börjat ta slut. Och det är tidigt, säger Mats Jerleke.
Allt vanligare argument bland cykelköparna har med hälsa och miljö att göra. Inte minst klimatdebatten har fått stort genomslag, särskilt bland yngre ängelholmare.
— Vanligast är barnfamiljer i 30-årsåldern som funderar på att sälja en av bilarna och köpa en cykel i stället, säger han.
Vilket kan förklara en gammal sanning bland cykelhandlare – att det är damcyklarna som säljer bäst.
— Ja, det är ju mannen som tar bilen, säger Mats Jerleke.
Även hos Gerts Motor är det fullt upp i cykelverkstaden. Köparna börjar dyka upp.
— Det börjar dra igång nu. Folk kommer in och tittar på cyklar och hämtar broschyrer. Ängelholm är ju en stad där många cyklar, säger Lars-Erik Crona på Gerts Motor.
På Gerts Motor är det framför allt reparationerna som kommit igång tidigt. Mest handlar det om punkteringar och allmänna översyner. Och sådana behövs nog i många fall.
— Många verkar tro att en cykel är helt underhållsfri, säger han.

Tips för en vårklar cykel

En allmän genomgång skadar aldrig, även om cykeln var hel när du ställde undan den i fjol. Dra åt eventuellt lösa skruvar och muttrar och ge hojen en rengöring. Pumpa däcken och kolla att inga småstenar eller glasbitar sitter i mönstret. Se efter att kedjan är okej och att kugghjulen inte är slitna. Lägg på några droppar olja. Testa bromsarna och ta dig sedan en härlig provtur!
Gå till toppen