Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Babben Larsson - från splittrad till hel

Landets roligaste kvinna kände sig som den mest ensamma. Babben Larsson berättar om den långa vägen tillbaka från utbrändheten. Men också om dräpande skämt och det läskiga i att skriva en autograf på en mans flint.

— Det var ju för fan en straffspark!

Babben Larsson kiknar av skratt när hon berättar om driften med skolans rektor i gymnasiespexet hemma på Gotland. Denne kunde inte säga bokstaven "r". Därför gjorde man en sketch där högtalarmeddelandet innehöll oändligt långa meningar med så många "r" som möjligt.

— Rektorn pratade inte med mig på flera år. Win some, loose some. Det var först när det hade börjat gå bra för mig som han hälsade igen.
Det var där, i skolans fullsatta aula, som Babben gjorde sin riktiga humordebut. Nu ser Sverigekartan i lägenheten i Solna ut som en igelkott. En nål för varje plats hon har framträtt på sedan stand up-karriären drog igång 1989.

Hon glömmer aldrig bygdegården utanför Lövånger.

— En man ville ha min autograf på sin flint. Det var läskigt, för huvudet var både mjukt och hårt och jag var rädd att det skulle göra ont.

— Hela bygden var på fötter. Det betyder verkligen något för folk när någon man har sett på teve kommer ut, och för mig var det en sådan kick.
Barbro Karin Viola Larsson växte upp på bondgården Busarve där också morföräldrarna bodde. Som andra barnet ut fick hon ingenting gratis, utan det gällde att nischa sig för att bli sedd och hörd. Hon valde humorn och utsåg tre år äldre "stackars" systern Elisabeth till sitt främsta offer.

— Jag körde med träffsäkra kommentarer på gränsen till hån. Och så imiterade jag mycket. Så jag har alltid övat på att vara rolig, plus att jag nog har en medfödd musikalitet och där finns tajmingen.

— Jag var en busig, obstinat och småkriminell tjej vars betyg dalade. Körde bland annat moped till platser långt hemifrån trots att jag bara var tolv.

Det gick ju bra ändå. I snabbversion:
Babben gick på teaterhögskolan 1977-1980, bildade Bryggeriteatern på Gotland och spelade barn- och ungdomsteater i Göteborg åren 1982-1987 innan humorscenen intogs på allvar. Hon är medlem i S.U.C.K. — Stand Up Comedy Club — med Norra Brunn i Stockholm som bas sedan 1988, har levererat oneliners i "Parlamentet", "Roligt Elakt Aktuellt" (R.E.A.) med flera succéer och lockade miljonpublik med egna pratshowen "Babben & co" på teve förra året.

Men landets roligaste kvinna, framröstad av svenska folket 2006, är också ödmjukheten personifierad. Att få henne att medge att hon är rätt okej, är som att förmå henne att lära sig den svenska regentlängden — "inte ens tortyr hjälper".

— Klart att det är kul med höga tittarsiffror och beröm, men man får inte låta sig förföras för då tappar man fokus på det som folk tycker är bra.

— Antingen går du in och gör jobbet från A till Ö eller så kör du Barbara Streisand-principen — utgår från att du är bra och bara går in och markerar närvaro. Jag har sett artister som har sagt "Här brukar jag få applåd". Ja, men var rolig då för fan!
Babben Larsson har inte några humoristiska förebilder utan utgår från vad hon själv tycker är roligt. Om det sedan verkligen är det, avgör publiken. Hon värper på betraktelser från vardagen och nyhetsflödet och skriver i regel materialet kvällen innan framförandet, en medveten tidspress. Sedan går hon in det under promenaden med hundarna för att hitta samma rytm, ett rap-beat, som på scenen.

— Jag är inte genuint elak, jag vill bara peta lite i magen. Men... ibland är det roligt att vara riktigt elak, om det är en helig ko. Åh, om jag ändå hade haft något bra på Göran Persson när han var igång, men han är som en tvål. Jag menar, vad vet vi om karln mer än att han är överviktig och gillar makt?
Babben fick mycket beröm för sitt avslappnade sätt att intervjua gästerna i "Babben & co", som hon hoppas kommer tillbaka i höst. Desto mer omdiskuterat var momentet "Heta stolen" där hon och stå upp-kolleger försökte få en ensam gäst att skratta, något som många gånger misslyckades. Hon själv menar att det mest var bransch- och mediafolk som tyckte det var pinsamt.

— "Heta stolen" har fäst något enormt hos folket och jag har fått en anstormning av besökare på min blogg och Facebook som inte kan begripa hur gästerna kunde hålla sig för skratt. Och kidsen älskar det, man leker det på roliga timmen.

Hur känns det att stå där utan att få personen att skratta?

— Äsch, man får inte ta det så personligt. Jag blir sur om jag har ett bra skämt och inte sätter det. Men det är inte alla komiker som vågar vara med i "Heta stolen", det är inte någon picknick i parken, den saken är klar.
Efter varje framträdande sätter hon sig vid datorn två-tre timmar.

— Jag spelar Tetris, skjuter på saker eller gör något annat hjärndött. Det får mig att landa om jag är euforisk och komma till sans om jag är irriterad.

Men när Babben Larsson vaknade den där morgonen 1997, var hon som ett blankt papper. Tömd på energi, inspiration och lust efter för mycket jobb och framför allt för många packade åskådare som det inte gick att kommunicera med. Ändå fortsatte hon att robotmässigt mala på, för kalendern var fullbokad sju månader framåt.

— Jag var så stressad att jag inte reagerade på stress. Jag bara gled runt och försökte undvika allt och alla, även familj och vänner.

Babben, mitt i en existentiell 40-årskris, sökte på kombinationen "utbrändhet" och "rehabilitering" på nätet. Hon fick tre träffar.

— Jag kände mig enormt ensam.

Hon önskade att en ängel skulle bära henne. Och denna ängel fanns i vännen som jobbade som mental coach. Han frågade hur hon mådde. Egentligen.

— "Jag är helt körd. Jag tror att jag är utbränd", sa jag.

— "Ja, det tror jag också", sa han.

Hon fick ett avslappningsband. Det blev början på vägen tillbaka.

— Min halt av stresshormon sänktes vilket gjorde att jag fick tillbaka hjärnan och kunde se möjligheterna.
Babben provade på alla tänkbara terapiformer, la om sin kost och började motionera. Hon fortsatte med R.E.A. och humorprogram men klev ner från stå upp-scenen. Ägnade sig i stället åt teater och att sjunga jazz med storband.

Först i fjol, efter tio år, kändes hon sig fullt återställd.

— Jag är extremt luststyrd och kan jobba hur mycket som helst, det blir nästan maniskt. Men nu har jag lärt mig att dra i bromsen innan detta sker, att säga nej om lusten inte finns där eller om jag inte har kommandot.
Det tog sju år innan Babben gjorde comeback som stå upp-artist. En enormt lång tid i en bransch där man tappar tajmingen över ett juluppehåll, konstaterar hon. Men hon hade börjat tänka oneliners igen och att ha kollegerna Lennie Norman och Adde Malmberg på var sin sida var som att "vara en hängmatta mellan två stora ekar".

— Ångesten hade klingat av och jag var beredd, även om det kändes jätteläskigt. Första kvällen var good enough, inte jättebra men okej. Jag var tillbaka på banan.
Just nu turnerar trion med samma föreställning, "Gammal är äldst", inom pendlingsavstånd från Stockholm. En förutsättning för Babbens del eftersom hon är nyskild och bor ensam med dottern Sofia, 16.

Parallellt med detta ståuppar Babben på Norra Brunn, sjunger jazz, föreläser om stresshantering och friskvård samt jobbar med ett än så länge hemligt humorprojekt för teve som visas senare i vår.

Hon mår bra, frånsett den dubbla vinterkräksjuka som slog till mot en sänkt gard efter sista inspelningen av "Babben & co".

— Jag tror att det var fyra personer som visste om att jag åkte till sjukhuset, ändå kom det ut i kvällstidningarna. "Svårt sjuk", naturligtvis.

— Folk ringde till mina föräldrar och undrade hur det var med mig och jag fick oroliga mejl. Så jävla onödigt. Nästa gång kan det ju vara allvar.

Fakta

Namn: Babben Larsson.

Ålder: 51 år.

Bor: Solna.

Familj: dottern Sofia, 16. Labradorerna Socker och Tårtan.

Fritid: gillar att prata i telefon och ta skogspromenader. "Sedan jobbar jag rätt mycket på min fritid".

Babben om....

Två favoritord:

"Kökkenmödding — en forntida avskrädesplats. Fantastiskt roligt ord att bara slänga ur sig. Peneplan är ett annat sjukt ord. Det betyder en klippa som har eroderats ned av vind och vatten. Ja, sånt värdefullt vetande lägger jag på minnet..."
En vits hon skrattar åt:

"Two cannibals were eating a clown. One said to the other: "Does this taste funny to you?". Jag såg Tommy Cooper dra den på teve häromdagen, så fruktansvärt roligt! Annars är jag inte någon humornörd, har typ en Victor Borge-dvd och honom slår man inte på fingrarna när det gäller tajming".
Favoritskrattet:

"Körde en grej om att det finns så mycket hundbajspåsar med bajs i ute i naturen. En kvinna i Luleå skrattade hysteriskt åt det, hon lät som en sjöfågel. Så otroligt befriande".
Privatlivet:

"Jag håller en ganska låg profil privat. Även om jag är "Vild och skild", för att citera Uggla, så är jag inte typen som springer på Stureplan".
Gå till toppen