Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mineralpuder låter huden andas

I takt med att vi blir alltmer hälsomedvetna ökar efterfrågan på makeup med naturliga ämnen. Ett sådant är mineralsmink. Vi testar åtta produkter och korar en vinnare.

Mineralpuder innehåller som namnet antyder mineraler. Det gör att resultatet ofta blir naturligare än med ett vanligt puder. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
I den alltmer hälsomedvetna trend som råder i dag kan man även se att makeup med naturliga ämnen efterfrågas. Ett sådant är mineralsmink. Vi testar åtta produkter från 150 till 400 kronor.
Söker du en bas som inte täpper igen porerna och som är skonsam mot huden, då kan ett mineralpuder vara ett alternativ. Ett bra puder lägger sig inte som en tjock hinna på ansiktet utan resultatet blir utjämnande och ger en naturlig lyster åt huden. Mineralsmink passar i princip alla hudtyper och allt fler hudterapeuter rekommenderar personer med acne eller andra slags hudproblem att använda sig av den här typen av make up.
Mineralsmink bör innehålla enbart mineraler och naturliga ämnen, den ska alltså vara fri från till exempel talk, parfym, olja, silikon och konserveringsmedel. Gemensamt för alla puder är att de innehåller några av dessa specifika bergsmineraler; kaliglimmer, titandioxid, järnoxid, zinkoxid och bismuthoxyklorid. (Bismuth är en tungmetall som är skimrande och gör att sminket sitter bättre, men ämnet kan också skapa en hudirritation.) Zinc Oxide ger sminket en naturlig solskyddsfaktor som kan vara så hög som SPF 15. Läs dock innehållsförteckningen noga. Trots att produkterna ska vara fria från konstgjorda ämnen innehåller likväl L’Oréals produkt både talk och silikon och Urban Decay innehåller konserveringsmedel.
På grund av att metoden för löst mineralpuder är en aning speciellt ska förpackningen bidra till att det enkelt går att utföra denna teknik. Knacka ut lite av pudret i dosans lock för att därefter arbeta in pudret i borsten. Löst mineralpuder appliceras med hjälp av en specifik borste. Borstens kvalitet har stor betydelse för finishen då en sämre borste kan bidra till att pudret inte kan arbetas in på rätt sätt. Om borsten inte består av äkta hår kan mineralsminket yra omkring i stället för att lägga sig på huden. Gethår är att föredra. Mineralpuder appliceras genom att föra borsten i cirkelformade rörelser över hela ansiktet.
Smartson är en konsumenttjänst på nätet: www.smartson.se

Så gjorde vi testet

Mineralpudret har använts på en normal hudtyp. Pudret har applicerats i torrt utförande med hjälp av borste eller annan tillhörande applikator. I testet har tillhörande borste använts för de märken som har detta i sitt utbud. I de fall där det inte har funnits någon specifik borste har vi använt en Kabukiborste med äkta gethår. Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, prisvärdhet och förpackning. Maxbetyg är 25 poäng.

Köpinformation

Laura Mercier, Cow parfymeri, Tel. 08-6111504, www.cowparfymeri.se
Avanya, Skönhetsbaren Stockholm, 08-7140092, www.skonhetsbaren.se
Youngblood, Pashion Cosmetics, 08-50574109, www.pashion.nu
i.d. bare escentuals, Dermarome, 08-14 18 11, www.dermarome.se
Tvål, Eleven, www.eleven.se
IsaDora, Invima, 040–6915000, www.isadora.se
L’oréal, 08–59896900, www.lorealparis.com
Urban Decay, Blush, www.blush.se
Gå till toppen