Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Modellbyggare med känsla för filmkaraktärer

För Björn Elmgren-Thulin är det bokstavligt talat vardagsmat att arbeta med kända Hollywoodkaraktärer.

I hörnet står Hannibal Lecter och stirrar ondskefullt. Som väl är har han tvångströja och ansiktsmask. Och bredvid honom står Clark Kent. Med Supermandräkten under den beskedliga kavajen.
Nej, det är inget nytt filmpar vi stöter på. Vi är inte heller på besök i Hollywood. Vi är på besök i helsingborgaren Björn Elmgren-Thulins studio.
Och han tillverkar modeller av klassiska filmkaraktärer.
Björn har älskat film ända sedan han var tre år gammal och smygtittade på "Stjärnornas krig" första gången.
När han var åtta började han göra egna små 8mm-filmer. Och sedan dess har det egentligen aldrig funnits någon annan väg för Björn.
Det finns mycket konstnärlig ådra och hantverkskunnande i släkten, men den allra största inspirationskällan för Björn var mormor Anna-Lisa Svensson.
— Hon höll själv på med konst. Mot mig var hon väldigt sträng. Jag fick inte rita som en vanlig sex-sjuåring. Hon fick mig att teckna näsor tills jag var så bra på det att hon var nöjd. Sen gick vi vidare med öron.
— Ha, ha, ha, det var the old school. Jag var rätt irriterad och arg på henne ibland, men jag lärde mig väldigt mycket
Mormor Anna-Lisa är död men hade hon levt hade hon säkert varit stolt över sonsonen idag.
För Björn Elmgren-Thulin, 27, är numera en av världens främsta tillverkare av filmstatyer, replikaprylar och skräckmasker.
Han säljer sina fullskalemodeller till samlare och företag över hela världen. Företrädesvis i USA och England.
— Tyskarna är också intresserade, men lite svårare att göra affärer med.
Här hemma är det inte riktigt samma sug, men det går bra att gå över Sundet också. I Köpenhamn inreder Björn just nu ett biorum hos en privatperson.
— Hon kommer att få ett rum där en Alien-queen kryper ut ur väggen. Plus en massa andra Alien-detaljer.
Han har också levererat en Indiana Jones-staty till ett filmmuseum i Paris och uppdragslistan på whiteboarden är helt fulltecknad.
Björn fick den stora kicken när han som 17-åring besökte en science fiction- och filmmässa i Chicago 1997.
— Jag har alltid fått höra från folk runtomkring mig "du kommer att bli något inom filmindustrin". Själv trodde jag inte på det. Det var först för fem-sex år sedan jag förstod att jag var rätt bra på det här och att jag faktiskt skulle kunna försörja mig på det.
— Men då började å andra sidan mina föräldrar påpeka "det är trevligt att du håller på med det här, Björn, men du måste börja tänka på ett ordentligt jobb och på din pension".
Björn stod på sig. Det var några magra och tuffa år när han gav upp utbildningen till lärare och valde att satsa heltid på sin tidigare hobby.
Nu börjar det betala sig. Han kan ta ut en dräglig lön. Och har ett mycket stort kontaktnät över hela världen.
Under de här åren har han haft bra stöd av flickvännen och sambon Annika och Björn hoppas att de någon gång i framtiden ska kunna arbeta tillsammans i ett eget företag.
— Hon arbetar som tandtekniker idag och det arbete hon gör faller rätt nära det jag håller på med. Dessutom syr hon kläder. Men jag förstår om hon är lite försiktig. Vi får se hur det utvecklar sig.
När Björn gör sina fullskalestatyer börjar han med en modell i oljebaserad lera. Med hjälp av Photoshop gör han ansiktet och sedan tar han bilder som skickas ut till olika forum på nätet.
— Sen får jag respons på det jag gjort. Att det är bra eller "det är det sämsta du har gjort Björn".
Därefter ska modellen gjutas och efter det tar finliret vid.
Det tar minst tre månader att göra en staty och det ligger ett oerhört detaljarbete bakom varje modell.
Håret på Björns senaste Arnold Schwarzenegger/Terminator-modell, för att ta ett exempel, består av 13 000 konstgjorda strån. Dragna för hand.
— Och det ligger mycket jobb bakom att hitta sånt som James Bonds manschettknappar eller Indiana Jones skinnjacka.
Resultatet är modeller som är skrämmande lika originalen. Ibland uppstår nästan absurda situationer.
— Jag var på en mässa en gång och en pappa och hans son kom fram och tittade på ett Star Wars-ljussvärd och pappan frågade "kan man bränna med lasern?" och sonen blev röd i ansiktet och sa "pappa, det fungerar inte på riktigt", säger Björn och visar upp svärdet som bland annat är tillverkat av en gammal fotoblixthållare.
Det finns en annan aspekt av Björns arbete. Den upphovsrättsliga. Filmbolagen vill inte att någon säljer saker som de själva skulle kunna tjäna pengar på.
När Björn första gången lade ut en replika av Star Wars-karaktären Darth Mauls lasersvärd till försäljning på E-bay fick han snabbt 15-16 bud.
Lika snabbt fick han representanter för Star Wars-skaparen George Lucas bolag Lucasfilm efter sig. Lucasfilm såg till så att auktionen stängdes ned och hotade med rättsliga åtgärder.
Den knipan lyckades Björn krångla sig ur och numera döper han objekten till helt andra namn. En Hannibal Lecter-modell döps till exempel till Mental Psycho. Andra filmstatyer får namn som The Hero och City Boy.
— Och så förklarar jag att varje staty är unik och då kringgår man lagen. Åtminstone om man arbetar från Sverige, säger Björn.
I framtiden vill han bygga ett eget hus och arbetsstudio. Men just nu renoverar han sin mors hus och jobbar med sin egen och sambons lägenhet. Lite längre fram väntar flera nya modellprojekt.
— Ja, det är intensivt arbete tolv timmar varje dag. Men jag har aldrig känt mig så entusiastisk som jag gör nu. Jag satsar stenhårt på det här.

Mer på nätet

Mer av Björns arbete kan ses på hans egen hemsida www.elm-studios.com
Gå till toppen